Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u sredu sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem koji mu je čestitao na uspešno sprovedenim ekonomskim reformama u Srbiji i poručio da je Srbija ekonomski lider regiona.

On je istakao da je stabilna ekonomska situacija osnovni pokretač novih investicija u Srbiji, što potvrđuje iznos od 3.5 milijardi evra tokom 2018. godine.

Pročitajte još:Zamenik direktora MMF-a: Srbija potpuno posvećena reformama

Namera EBRD je da svoj portfolio u Srbiji podigne na milijardu evra.

Predsednik Vučić saglasio se da je ova godina šansa za privlačenje novih ulaganja u Srbiju i rekao da je očekuje veću pomoć EBRD za privlačenje investicija u privatni sektor, sa posebnim akcentom na mala i srednja preduzeća.

Predsednik EBRD Čakrabarti zamolio je predsednika Vučića da podrži pokretanje regionalne saradnje na polju zaštite konkurencije, što je on i prihvatio. Predloženo je da se osnuje Forum tela za zaštitu konkurencije zemalja Zapadnog Balkana sa sedištem u Beogradu.


Pročitajte još:BOLjE POSLOVANjE NEGO LANI: U 2018. privreda zaradila 499,7 milijardi dinara

Na sastanku se govorilo o dosadašnjim investicijama EBRD u Srbiji, o infrastrukturnim i energetskim projektima. Sagovornici su potvrdili značaj realizacije projekta Vinča- postrojenje za preradu otpada.

Predsednik Vučić potvrdio je učešće na predstojećem sastanku lidera Zapadnog Balkana na godišenjem skupu EBRD u Sarajevu u maju mesecu, navedeno je u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

PREMIJERKA SE SASTALA SA PREDSEDNIKOM EBRD

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je u sredu sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem o dosadašnjoj saradnji i planovima za buduće projekte EBRD-a u Srbiji.

Premijerka Brnabić je upoznala sagovornika sa napretkom procesa reformi, naročito u oblasti ekonomije i obrazovanja i istakla da je saradnja sa EBRD-om značajna za dalji razvoj srpske ekonomije.

Ona je naglasila da prioritetni cilj u narednom periodu ostaje još jači razvoj IT sektora, kao i veća ulaganja u razvoj malih i srednjih preduzeća u čemu bi podrška EBRD-a bila veoma značajna.

Čakrabarti je izrazio zadovoljstvo sprovedenim reformama, naročito u oblasti ekonomije, i ocenio da je ostvaren napredak, kao i da je stabilna ekonomska klima dobar podsticaj za nove investicije u Srbiji, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.

Na sastanku je bilo reči i o budućim projektima EBRD-a u oblasti infrastrukture i energetike. Sagovornici su takođe istakli značaj realizacije projekta izgradnje postrojenja za preradu otpada u Vinči.