NEMA kompromisa kada je reč o bezbednosti hrane na tržištu Srbije. Vlada je ušla u reforme bezbednosti namirnica pre svega zbog građana Srbije i kvaliteta njihovog života, a ne zbog ispunjavanja normi i formalnog usklađivanja sa propisima EU, izjavila je u utorak premijerka Ana Brnabić, na otvaranju konferencije "Budućnost hrane - budućnost zdrave Srbije".

Navela je da je veliki sistemski uspeh otvaranje Nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka, koja je u potpunosti u skladu sa evropskim standardima i za čije je opremanje izdvojeno oko tri miliona evra. Premijerka je najavila da se uskoro očekuje otvaranje Fizičko-hemijske laboratorije sa najsavremenijom opremom.

PROČITAJTE JOŠ - Porodica baci u đubre hranu vrednu 80.000

TRI PUTA VIŠE IZVOZ poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u EU se utrostručio u poslednjih devet godina, izjavio šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici. Naveo je da je samo u prošloj godini izvoz srpskog agrara u zemlje EU iznosio 1,3 milijarde evra.

To će omogućiti da ispitujemo bezbednost namirnica i otklonimo svaku sumnju koja se eventualno pojavi - rekla je predsednica Vlade. - Bezbednost hrane je oblast koja će u potpunosti promeniti našu poljoprivredu.

Premijerka je navela da se sistemski radi i na modernizaciji poljoprivrede i njenoj digitalizaciji. Prema njenim rečima, trenutno pod sistemima za navodnjavanje je samo dva odsto poljoprivrednih površina, a plan je da ih na kraju mandata sadašnje vlade bude između sedam i osam odsto.

- Krajem ovog i početkom idućeg meseca idemo na elektrifikaciju poljoprivrednog zemljišta - najavila je Brnabićeva.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je dobijena dozvola za zapošljavanje novog 71 inspektora. Oni će, kako je rekao, biti prva linija odbrane u bezbednosti hrane, te da će posebno biti pojačana kontrola na graničnim prelazima na kojima hrana ulazi u Srbiju.