Ministar finansija Siniša Mali navodi da su u toku razgovori Udruženja banaka i građana zaduženih u ''švajcarcima''. Očekuje da će se naći rešenje koje bi zadovoljilo obe strane i da će se Zakon krajem nedelje naći u Skupštini na glasanje.

Siniša Mali navodi da su se razgovori vodili tokom vikenda, a da su nastavljeni i u ponedeljak.

"Ja sam optimista jer smo se saglasili oko većine delova leks specijalisa, ostala su još dva člana. Tu ima više strana, a malo je vremena. Očekujem da će se to ovih dana završiti i da će zakon krajem nedelje biti u Skupštini", navodi Mali.

PROČITAJTE JOŠ - Leks specijalis za ''švajcarce''


Poziva na strpljenje kako se ne bi narušili pregovori koji su u toku.

"Težak je zakon, rešavamo problem od pre 12 godina, želimo da građanima koji su zaduženi bude bolje. Tu smo negde sa rešenjem, sačekajmo da vidimo da li ćemo uspeti da se usaglasimo pre protesta koje je najavilo Udruženje 'Efektiva'. Ja se nadam da ćemo do kraja dana imati dobru vest za građane", navodi ministar.

Protest je najavljen za 14 časova.

(RTS)

PAVLOVIĆ: LOME KOPLjA OKO JEDNE TAČKE

Zakon koji će izvesno biti donet nikome neće našteti, kaže članica Upravnog odbora Udruženja CHF Srbija Jelena Pavlović i navodi da postoje još dve tačke o kojima se pregovara u vezi sa zakonom koji bi trebalo da reši pitanje kredita u švajcarskim francima.

Pavlović je rekla da je Udruženje građana zaduženih u švajcarskim francima ĆF Srbija danas zakazalo konferenciju za novinare jer se mislilo da će biti objavljena konačna verzija zakona, ali da se još radi na usaglašavanju i "međusobnim popuštanjima".

Pregovara se, kaže, o još dve tačke, o kojima nije iznosila detalje.

Navela je da zakon neće nikoga prisiljavati da pristupi konverziji.

"Smatramo da je to važno. Konverzija će biti mogućnost, a ne obaveza", rekla je Pavlović i naglasila da zakon neće biti "farsa", te da veruje da neće nikoga ošteti, a da će širokom krugu dati benefite.

"Imamo jednu tačku oko koje se lomimo, o kojoj se intenzivno priča da li će nešto tako ući u zakon ili ne", rekla je Pavlović, ali nije iznosila detalje.

Kaže da je optimista do poslednjeg momenta.

"Postoji velika šansa da budemo potpuno zadovolji i to onaj krug ljudi koji će ući u zakon", navela je Pavlović i dodala da se "koplja lome" o tome da li treba polemisati u vezi sa necicm što je u domenu suda.

"Mi stojimo na stanovištu da ne sme", rekla je Pavlović i naglasila da niko ne može da ukine ili ublaži stav Vrhovnog kasacionog suda koji je zauzeo stav da je valutna klauzula ništava.

Navela je da se dosta razgovaralo o otpisu duga, te da bi optis mogao da iznosi 38 odsto.