UJEDINjENI Arapski Emirati izuzetno su važan politički i ekonomski partner Srbije. O jačini te saradnje najbolje govori podatak da su 2010. investicije iz UAE bile oko 300.000 evra, a od 2013. ta brojka počela je da raste, dostigavši u 2018. iznos od oko 180 miliona evra.

To je u utorak izjavio ministar finansija Siniša Mali koji je kopredsedavao sednici prvog mešovitog komiteta vlada Srbije i UAE i sednicu vodio zajedno sa državnim ministrom UAE Sultanom Ahmedom al Džaberom.

Ministar Mali je naglasio da je za nekoliko godina vrednost arapskih investicija u Srbiju povećana za čak 600 puta.


Pročitajte još - Dačić i Bin Zajed dogovorili ukidanje viza za građane Srbije


- Mislimo da možemo još više, a upravo zahvaljujući ovakvim događajima to će biti i moguće. Posebno mi je drago što su na ovom događaju prisutni i predstavnici kompanija iz UAE, sa kojima imamo priliku da razgovaramo o daljim investicijama u našu zemlju i budućoj saradnji - kazao je Mali. - Za taj uspeh su prvenstveno zaslužni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i princ prestolonaslednik Abu Dabija, njegovo visočanstvo šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, koji su uspostavili prvi kontakt. Danas nismo više samo partneri, danas smo i prijatelji - naglasio je Mali.

On je podsetio da je odluka Vlade Srbije iz 2013. godine da se ukinu vize za državljane UAE bila ključna za dolazak investitora i poslovnih ljudi iz UAE, kao i nesmetani dolazak emiratskih turista. Rezultat su bile brojne investitcije iz UAE - "Al Dahra", "Elit agro", Mirabank, (prva banka iz UAE u regionu), "Beograd na vodi", "Etihad ervejz" ("Er Srbija" - Sporazum o strateškom partnerstvu); "Al Ravafed" i "Port Dubai".

ZAPOŠLjAVAJU 5.000 LjUDI

MINISTAR Mali je posebno izdvojio projekat "Beograd na vodi", koji je "promenio lice grada i koji je naš grad svrstao na mapu modernih evropskih prestonica".

- Tu je i kompanija "Er Srbija", nastala od posrnulog JAT-a - rekao je Mali. - Tu su još i arapske investicije na Kopaoniku, gde se gradi velelepan hotel, kao i ulaganja u vojnu industriju. Ova preduzeća danas ukupno zapošljavaju 5.000 ljudi.