Fond za inovacionu delatnost raspisao je novi javni poziv kroz koji će dodeliti 4,5 milion evra za podršku inovativnim aktivnostima malih i srednjih preduzeća: Program ranog razvoja, saopšteno je danas iz tog fonda.

Za ovaj javni poziv, koji je otvoren do 1. jula, sredstva su obezbeđena iz IPA projekta „Razvoj novih proizvoda i usluga kroz komercijalizaciju istraživanja u malim i srednjim preduzećima“.

Program ranog razvoja namenjen je mikro i malim preduzećima, koja posluju ne duže od tri godine, a koja razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu. Inovativni projekti preduzeća se sufinansiraju u iznosu od 80 hiljada evra.

Program sufinansiranja inovacija namenjen je mikro, malim i srednjim preduzećima kojima su potrebna značajna finansijska sredstva za realizaciju razvojnog ciklusa tehnoloških inovacija i pokrivanje visokih troškova za prenos istraživanja u komercijalno održiv proizvod.

PROČITAJTE JOŠ - Od ideje do realizacije i plasmana proizvoda uz pomoć EU

Inovativni projekti preduzeća se sufinansiraju u iznosu od 300 hiljada evra.

Prijave inovativnih projekata podnose se putem portala Fonda za inovacionu delatnost.

Za nastavak finansiranja Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija sredstva su obezbeđena iz Pretpristupnih fondova Evropske unije za 2014. godinu (IPA 2014).

PROČITAJTE JOŠ: Pametni tepih najbolja studentska ideja u 2018

Ugovor o Direktnom grantu - Razvoj novih proizvoda i usluga kroz komercijalizaciju istraživanja u malim i srednjim preduzećima je potpisan između Ministarstva finansija - Sektora za ugovaranje i finansiranje programa i sredstava Evropske unije (CFCU) i Fonda za za inovacionu delatnost.

Sprovođenje aktivnosti u okviru ovog ugovora je započeto 1. decembra 2018. Ukupan budžet projekta je 4,5 miliona evra, od čega 2,5 miliona evra sredstava Evropske unije i dva miliona evra iz budžeta Srbije.