KOMPANIJA "Ports Dubai" (P&O Ports Dubai) i zvanično je budući vlasnik "Luke Novi Sad", za koju je ponudila 7,99 miliona evra. Komisija Ministarstva privrede za sprovođenje privatizacije domaće luke na Dunavu proglasila je ovu finansijsku ponudu - uspešnom.

- Svi detalji ponude su ispravni i u skladu sa pozivom i kriterijumima - izjavio je nakon otvaranja finansijske ponude Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

On je istakao da je "Ports Dubai" deo grupe DP World iz Dubaija. Reč je o trećem lučkom operateru na svetu kojem je ovo prvi izlazak na reku Dunav.

- "Port Dubai" je najveći kontejnerski operater u Konstanci, Roterdamu, Antverpenu. To je ozbiljna kompanija kada je reč o iznosima prometa i broja zaposlenih - ukazao je Stevanović.

On očekuje da će investicije u novosadsku luku biti veće od 15 miliona evra, s obzirom na to da se kupac obavezao da će investirati minimum 14,9 milina evra.


PROČITAJTE JOŠ - Dubai stiže u Luku Novi Sad

- Od toga će oko pet miliona evra biti uloženo u lučku infrastrukturu, a oko 10 miliona evra u lučku suprastrukturu. Mi zaista verujemo da će ovo biti jedna veoma značajna stvar i za Grad Novi Sad, za celu Vojvodinu i za celu Srbiju - rekao je Stevanović.

foto D.Dozet

Na pitanje zašto se išlo u privatizaciju luke u Novom Sadu, Stevanović je odgovorio da to što luka posluje profitabilno ne znači da posluje onako kako treba.

- Luka je zastarela i tehnološki poprilično devastirana - rekao je Stevanović. - Njen kapacitet robe za pretovar je 2,5 miliona tona, a uspevala je da pretovari oko 1,2 miliona tona. Luka je iziskivala ozbiljna ulaganja, što nije mogla da obezbedi, zbog čega bi se vremenom svakako desilo da ode u stečaj ili bankrot.


ZAPOSLENI

PREMA ugovoru o privatizaciji, broj zaposlenih u kompaniji "Luka Novi Sad", mora da ostane bar isti koliki je i danas, ukazao je Dragan Stevanović. Ipak, državni sekretar očekuje da bi, imajući u vidu ozbiljne investicije i razvoj luke koji sledi, broj zaposlenih s vremenom mogao biti i veći.