PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić otpočeo je možda i odlučujuću bitku za dovođenje "Folksvagena" u našu zemlju. On se u sredu u Hanoveru sastao sa Štefanom Vajlom, predsednikom vlade Donje Saksonije, nemačke pokrajine koja sa 21 odsto učestvuje u vlasništvu najvećeg prozvođača automobila na svetu.

Prema nezvaničnim informacijama, Vučić je u sredu imao sastanak i sa predstavnicima "Folksvagena" u Volfsburgu, koje je, kako saznajemo, molio da dođu u Srbiju, navodeći prednosti poslovanja i dobre osnove za plasman vozila na brojna tržišta sveta. Vučić je predstavio investicione potencijale, uz naglasak da je Srbija poslednjih nekoliko godina uložila ozbiljan rad u poboljšanje investicione klime.

Predsednik Vučić i premijer Vajl su razgovarali o poboljšanju saradnje i trgovinske razmene, za koju su istakli da je u poslednje tri godine bila dobra, ali da uvek postoji prostor za dalje unapređenje. Vajl je naglasio da je imidž Srbije u Nemačkoj veoma dobar i da je naša zemlja faktor stabilnosti na Balkanu.

PROČITAJTE JOŠ - U Srbiju stiže ukrajinski "Folksvagen"?!

- Nemački investitori su veoma zadovoljni poslovnom klimom i uslovima poslovanja u Srbiji. "Kontinental", jedna od najvećih kompanija koje posluju u Srbiji, dolazi upravo iz Donje Saksonije. Ove godine trgovinska razmena sa Nemačkom preći će pet milijardi evra, što Nemačku čini našim najozbiljnijim partnerom - istakao je predsednik Vučić i pozvao premijera Vajla do poseti Srbiju.

Naše "Novosti" su 3. marta najavile dolazak "Folksvagena" u Srbiju. Iz više izvora nam je potvrđeno da je 99 odsto posla završeno, ali da su poslednji politički događaji u našoj zemlji: upad u RTS, ali i blokada Predsedništva napravili male probleme u pregovorima. Uprkos svemu, ozbiljnu nameru Nemaca da dođu u Srbiju potvrdio nam je i dugogodišnji zastupnik "Škode" za Srbiju Milenko Kostić, koji je otkrio da se menadžment "Folksvagena", čiji je "Škoda" jedan od 12 brendova kojim gazduju, kod njega raspitivao o uslovima poslovanja, obučenosti radnika i visini plata.

Dok se čeka da čelnici najvećeg proizvođača automobila na svetu donesu i objave konačnu odluku, jedino je izvesno da će do 2023. godine u našem regionu podići fabriku kapaciteta 300.000 jedinica godišnje, vrednu 1,4 milijarde evra u kojoj će posao naći oko 5.000 ljudi.

CENTAR AUTO-INDUSTRIJE

DONjA Saksonija je druga najveća pokrajina Savezne Republike Nemačke sa osam miliona stanovnika. Najvažnija privredna grana je auto-industrija, a o tome svedoči i to je što je u ovoj pokrajini sedište nemačkog proizvođača "Folksvagena".