Izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte, saradnja u oblasti saobraćajne infrastrukture, uklanjanje nefizičkih barijera na graničnim prelazima između Srbije i Mađarske i realizacija projekata u oblasti vodnog saobraćaja bile su teme današnjeg sastanka ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorane Mihajlović i ministra inovacija i tehnologije Mađarske Lasla Palkoviča.

Mihajlović je istakla da Srbija i Mađarska imaju odlične političke i ekonomske odnose i da su partneri na jednom od najvećih projekata u ovom delu Evrope, izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta, saopšteno je posle sastanka u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ - Brnabić i Pinter: Fokus zajedničke sednice na ekonomskim tema

"Zajedno realizujemo izuzetno važan projekat za naše dve zemlje i izgradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte bila je prva tema sastanka. Takođe, razgovarali smo i o povećanju kapaciteta brodske prevodnice na Tisi, kako bi više brodova moglo da koristi ovu reku, ali i o rekonstrukciji i izgradnji pruge Subotica-Segedin, jer je to u interesu naših građana", rekla je ona.

PROČITAJTE JOŠ - Novi drum do Mađarske

Govoreći o zakrčenju i dugim zadržavanjima ljudi i robe na graničnim prelazima ona je istakla da je sa Palkovičem dogovoreno formiranje zajedničke radne grupe koja bi radila na uklanjanju tog problema i pripremi sporazuma dve zemlje.

"Srbija je pokrenula razgovore sa svim svojim susedima da se reši problem nefizičkih barijera i da se ubrza protok saobraćaja, kako drumskog, tako i železničkog. Kada je u pitanju putnički železnički saobraćaj, da se u vozovima obavljaju granični pregledi, a da za teretni saobraćaj pokušamo da imamo jedno granično mesto", rekla je ministarka.

Palkovič je kazao da je mađarska strana veoma zainteresovana za rešavanje problema čekanja na granicama.

"Neprihvatljivo je da jedan autobus čeka na granici 12 sati da bi ušao u drugu zemlju. Radićemo zajednički na rešavanju toga problema", najavio je on.