Predsednik Srbije imao je veliki broj bilateralnih sastanaka sa predstavnicima svetske političke i biznis zajednice, uključujući i nove potencijalne partnere naše zemlje, i to je bila prilika, kako je novinarima preneo Aleksandar Vučić, da se čuje dosta toga o Srbiji, njenim izazovima i planovima.


"Mislim da je za nas važno da smo ostvarili mnogo kontakata", rekao je Vučić i dodao da je, pored ostalih, imao dobar razgovor sa Anegret Kramp Karenbauer, partijskom naslednicom Angele Merkel, od koje je zatražio dalju podršku Nemačke Srbiji.


"Čini mi se da ona razume koliko mi očekujemo od Nemačke i koliko se nadamo da nam pomogne, ne samo na našem evroskom putu, već i u podršci i stabilizaciji prilika na Balaknu", kazao je Vučić novinarima.


SASTANCI SA DžONOM KERIJEM, PREDSEDNIKOM EBRD I PREDSTAVNICIMA "AL DAHRA"...


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je učešće na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu sastankom sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom Čakrabartijem.

Vučić je razgovarao i sa predstavnicima kompanije "Al Dahra" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja posluje i u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Davosu sa predsednikom Foruma Davos Bergeom Brendeom i članicom Izvršnog odbora Foruma i šeficom za Evropu i Evroaziju Martinom Larkin.

Vučić boravi u Davosu od utorka, a juče je razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i komesarom EU za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom o kvotama EU za uvoz čelika, evropskom putu Srbije i Kosovu i Metohiji.

Takođe, sastao se i sa predstavnicima kompanije "Rio Tinto", a učestvovao je i na panelu o medijima uz vodeća imena iz te sfere.


Sa finskim ministrom spoljnih poslova Timom Soinijem


Uoči odlaska u Davos, Vučić je rekao da očekuje da mnogo toga dobrog može da se uradi za Srbiju i da se zemlja predstavi u dobrom svetlu.
VUČIĆ U DAVOSU I SA ZAEVOM Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Davosu i sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Pročitajte još - U Davosu ključne teme Bregzit i Vencuela

Iako u Davosu ove godine nema američkog predsednika Donalda Trampa, francuskog predsednika Emanuela Makrona, britanske premijerke Tereze Mej, kao ni kineskog predsednika Si Đinpinga, švajcarsko seoce i dalje je mesto gde se donose odluke koje se tiču evropskih, ali i globalnih političkih i ekonomskih procesa.

Aleksandar Vučić,Zoran Zaev


Veliki broj svetskih lidera prisustvovao je forumu, kao na primer izraelski premijer Benjamin Netanjahu i japanski premijer Šinzo Abe, čije je obraćanje pratio i predsednik Vučić.

Sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom ČakrabartijemU Davosu su i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, direktorka MMF Kristin Lagard,američki milijarder i suosnivač Majkrosofta Bil Gejts, a zvezda prvog dana foruma bio je britanski princ Vilijam.

Aleksandar Vučić ,Marijan Šarec - slovenački premijer


Prema nekim procenama, Svetski ekonomski forum trebalo bi da okupi više od 3.000 učesnika iz 115 ekonomija sveta.

Na oko 350 sesija, učesnici foruma govor o širokom spektru tema, od globalne ekonomije do klimatske krize, ali će ove godine izostati neka od najmoćnijih imena iz sveta politike.