SRBIJA je veliki partner Rusije. Kada je reč o trgovini, sigurno je među prve tri države. Samo obim ruskih investicija u Srbiji premašuje četiri milijarde dolara. Sada je u planu povećanje investicija za skoro 500 miliona dolara, i to u naredne dve godine.

Ovako, u razgovoru za "Novosti", priča Kiril Dmitrev, predsednik Ruskog direktnog investicionog fonda - "teškog" skoro 10 milijardi dolara, koji je zajedno sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom bio u zvaničnoj poseti Srbiji.

- Želimo da investiramo u poljoprivredu, logističke centre, saobraćaj i zdravstvo - istakao je Dmitrijev. - Rusija u Srbiju već ulaže, kroz ruske železnice ili "Gaspromnjeft". Svakako, za mnoge naše investicije mnogo je važno da imamo partnere, naročito u privatnom sektoru. Zbog toga je i fokus naše posete da istražimo kako možemo na najbolji način da investiramo u vašu zemlju, ali i da pomognemo ruskim kompanijama koje već rade u Srbiji.

Pročitajte još - Predsednik: Sa Putinom potpisani sporazumi od suštinskog značaja za razvoj Srbije

Kako objašnjava, Rusija i Srbija imaju priliku za razvoj investicionih kompanija. Bilo bi dobro i da naša zemlja ima sličan fond kao što je njihov, a ruske kolege bi bile rade da pomognu oko osnivanja, jer bi dovele svoje partnere i eksperte.

VREME RIZIKA SVETU nedostaju globalno poverenje i sklad. Zato su dobre priče i neophodne. RDIF model suinvestiranja je ključ za promociju međunarodne saradnje i jedinstvene pozitivne poslovne diplomatije - kaže Dmitrev. - Samo zajednička ulaganja u infrastrukturu i tehnologije mogu povećati globalni ekonomski rast. Potrebno je prekinuti granice, kao što su restrikcije, sankcije i protekcionizam. Komunikacija sa našim partnerima širom sveta je ključ uspeha. Vidimo da postoji trgovinski rat između SAD i Kine, a tu je i "bregzit". Sada je nastupila era mnogih rizika.

- Sa Razvojnom agencijom Srbije započeli smo desetak projekata, koji, između ostalog, imaju veze i s poljoprivredom, ali mi hoćemo da istražimo sve oblasti - kaže Dmitrijev. - Sve to su investicije za narednih nekoliko godina. Uložićemo i u razvoj projekta "Fosargo". Ovde postoji dobra baza za đubrivo, pa se razmatra mogućnost njenog proširenja, jer Srbija ima dobar logistički centar, odakle bi moglo da se šalje đubrivo u Evropu. Svakako, RAS nam može biti dobar partner. Uz to, razgovarali smo sa investitorima iz Emirata koji ovde rade, kako bi se možda pridružili nekom projektu, jer oni već imaju investicije u Rusiji.

Ipak, o detaljima i imenima kompanija direktor Dmitrijev nije želo da priča. Kako kaže, dok nešto konkretno ne bude realizovano ne treba ništa govoriti. On se, između ostalog, u petak sreo i s trojicom srpskih biznismena kako bi razgovarali o mogućim ulaganjima u Srbiji, ali i Rusiji.

- Kada bismo investirali u Srbiji, voleli bismo da tu postoji i neki domaći partner koji će takođe da uloži novac. Za nas je to veoma važno - objašnjava Dmitrev. - Od svih projekata o kojima pregovoramo, bilo bi dobro da realizujemo dva ili tri u narednih nekoliko godina. Nama i našim partnerima je bitno da budemo sigurni kada negde ulažemo novac. U Srbiji smo već razgovarali s predstavnicima nekoliko kompanija. Ovo je jedno od naših prvih poslovnih putovanja u Srbiju, a vaš predsednik dobro balansira između Srbije, Rusije, Evrope i drugih.

Kiril Dmitrijev u razgovoru sa našom novinarkom

Kada je reč o Srbiji, Dmitrev ističe da su ruski privrednici još u procesu učenja o poslovanju u našoj zemlji. Oni žele da budu deo biznisa u Srbiji, ali samo ako mogu da investiraju s lokalnim partnerima, jer je ovo, ipak, novo tržište za njih.

- Srbija je tradicionalno dobar partner Rusije i veoma smo slični - kaže Dmitrev. - Bitno je da nastavimo da i dalje radimo zajedno, jer Srbija ima dobar potencijal trgovinskog rasta.

"ALIBABA"

KAKO objašnjava Dmitrev, oni su partneri sa kineskim "Alibabom" u Rusiji, sa 51 odsto udela. Sada žele da ustanove da li nešto slično s tom kompanijom mogu da urade i u Srbiji.