U leskovačkoj "Zelenoj zoni" u ponedeljak je otvorena fabrika britanske kompanije "Aptiv" koja se bavi proizvodnjom instalacija i modula za automobilsku industriju. Na ranije komunalno opremljenom zemljištu za samo godinu dana izgrađen je proizvodni pogon od skoro 30.000 metara kvadratnih, a investicija je vredna 25 miliona evra. Ogromna hala tek treba da se puni opremom i radnicima, a trenutno je ovde zaposleno 500 Leskovčana. Do kraja godine biće ih 1.100, a za dve godine u ovoj fabrici radiće blizu 3.000 ljudi.

- Malo je mesta u Srbiji gde su fabrike dobrodošle i tako važne kao ovde u Jablaničkom okrugu i Leskovcu. Na jugu smo otvarali mnogo fabrika, ali sam dobio informaciju da se na prvi poziv ove kompanije za posao javilo više od 4.000 ljudi. To govori da moramo još mnogo da radimo. Leskovac i svih pet okruga na jugu Srbije, mogu da računaju na našu podršku - poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je naglasio da je ponosan što će se ovde proizvoditi 1.200 kablova za "Mercedesovu" S klasu - najbolji automobil na svetu i dodao da u jedan takav automobil stane, kako su mu objasnili, čak pet kilometara kablova.

- Kada sam pre nekoliko godina bio ovde rekao sam da će ovo da bude nova privredna zona i niko mi nije verovao, a sada imamo divno uređen prostor "Aptiva" u kome će da radi 3.000 ljudi. Ja "Aptiv" uskoro očekujem i na istoku Srbije gde će za nekoliko meseci da šire svoj biznis - rekao je predsednik Vučić.

U "Aptivu" kažu da su prepoznati kao jedan od ključnih poslodavaca u regionu i da nastavljaju da šire mrežu dobavljača oslanjajući se na korišćenje lokalnih proizvoda i usluga. Od 2015. u sličnom pogonu u Novom Sadu oni zapošljavaju 3.000 radnika.

- Sa drugom fabrikom u Srbiji jačamo naše prisustvo na tržištu kako bismo zadovoljili potrebe naših kupaca. Mreže kablova za jedan od najboljih automobila na svetu, koji je razvio i proizveo "Dajmler", proizvodiće se baš ovde u Leskovcu - zaključio je Urlih Ajhner, potpredsednik "Aptiva" i generalni direktor segmenta za proizvodnju električnih instalacija.

U otvaranje ove fabrike država je uložila 7,5 miliona evra, a lokalna samouprava još 276 miliona dinara kroz infrastrukturu i šest hektara zemljišta koje je "Aptivu" dato na korišćenje bez nadoknade.


Pročitajte još - "Aptiv" planira fabriku za 5.000 radnikaMALI MANČESTER

ZAHVALjUJUĆI novoj fabrici, broj nezaposlenih u Leskovcu će biti manji za 11,8 odsto, dok će broj zaposlenih u privredi porasti za 9,8 odsto. Predsednik Vučić je obećao da će država finansirati i izgradnju gasovoda do nove fabrike sa 65 miliona dinara.

- Leskovac je prepoznatljiv kao "mali Mančester". Rado se sećamo slavne prošlosti, ali uz veliku pomoć Aleksandra Vučića mi smo spremni da menjamo sadašnjost da bi naša deca imala bolju budućnost i siguran sam da ćemo zajedničkim snagama uspeti u tome - kazao je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca i dodao da će do kraja godine Leskovac dobiti još dve nove fabrike.


foto Tanjug