DOMAĆI proizvođači dečje hrane i sladoleda, kao i konditori od početka ove godine oslobođeni su dažbina za uvoz mleka u prahu, zbog čega se očekuje da će u 2019. uštedeti više od 700.000 evra.

Sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije Dimitrije Ivanović, rekao je da se u Srbiji od 1. januara primenjuju izmene odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu.

Pročitajte još: Turska ratifikovala Sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom

- U saradnji sa ministarstvima poljoprivrede i finansija, PKS je uspešno realizovala inicijativu o ukidanju dažbine na mleko u prahu za proizvodnju dečje hrane u 2019. Ta pogodnost ostvarena je i za proizvođače u konditorskoj industriji i proizvođače sladoleda, koji su već ostvarili uštede u proizvodnji i prometu, i obezbedili veću konkurentnost proizvoda na domaćem i stranom tržištu - kazao je Ivanović.

Pročitajte još: VRAĆA SE "SVISLAJON": Rodoljub Drašković gasi fabriku u BiH

Izvršni direktor Fabrike dečje hrane u Dobanovcima Željko Ciganović ocenio je da je ta inicijativa značajna jer su domaće firme na taj način konkurentne fabrikama u Evropskoj uniji.

- Uvođenje ove mere je veliki korak za razvoj proizvodnje dečje hrane u Srbiji, i doprineće da domaći proizvođači prošire svoj asortiman mlečnim proizvodima za decu. Nadam se da će to uticati i na domaće proizvođače mleka da modernizuju pogone i proizvodnju, kako bi sirovina za dečju hranu mogla da se nađe u Srbiji - rekao je Ciganović. - Očekujem da ćemo ovako u 2019. uštedeti oko 50.000 evra.