Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u ponedeljak da su srpsko-kineski odnosi na istorijskom vrhuncu i da je Srbija pouzdan partner Kini.

Otvarajući konferenciju Beogradskog strateškog dijaloga "Inicijativa pojas i put na Balkanu", Ana Brnabić je rekla da su rezultati te inicijative već vidljivi za građane Srbije, koji vide nove puteve, mostove, rekonstruisane železnice, digitalizaciju i zaštitu prirodne sredine.

Ana Brnabić je ukazala na važnost slobodne trgovine, slobodnog protoka robe i kapitala, navodeći da takse od 100 odsto koje je Priština uvela na srpsku robu upozoravaju na pogubne posledice trgovinskih i drugih blokada.

"Takse od 100 odsto dovele su Srbe na ivicu humanitarne katastrofe", rekla je ona.

Prema njenim rečima, sekundarna posledica tih mera su politička i bezbednosna destabilizacija.

Pročitajte još - Kina jača našu energetiku


"Srbija koja na sopstevenom primeru oseća posledice barijera opredeljenja je za otvorenu i slobodnu saradnju sa svima", kazala je Ana Brnabić.

Premijerka je kazala da je Srbija pouzdan partner Kini, koja je dosledna politici pružene ruke i nemešanja u unutrašnju politiku drugih zemalja.

Ana Brnabić je kazala da Kina i Srbija treba da iskoriste odnos poverenja koji imaju i da ujedine snage.

"U ovo vreme nestalnosti i nepredvidivosti u međunarodnoj politici, Srbija je odan i pouzdan partner. Optimizam Vlade Srbije i zacrtani pravci razvoja jesu gorivo za budućnost", kazala je Ana Brnabić.

Podsetila je da je krajem novembra u Pekingu otvoren srpski kulturni centar "Ivo Andrić", rekavši da se tome posebno raduje.

"Kulturna razmena nakon niza projekata doprineće našem čeličnom prijateljstvu", rekla je Ana Brnabić.

GE: ŽELIMO DA SRBIJA BUDE BISER NA NOVOM PUTU SVILE


Kina bi volela da Srbija bude "biser" na novom Putu svile , izjavio je danas profesor Nankai univerziteta Ge Šunći na Trećoj međunarodnoj konferenciji Beogradski strateški dijalog, pod nazivom "Inicijativa pojas i put na Balkanu".

Ge je rekao da inicijativa Pojas i put želi da se uspostave što čvršće veze između zemalja na novom Putu svile, realizacijom investicija od koje će svi imati koristi.

"Smatramo da će inicijativa utiče na ekonomsku situaciju u celom svetu", rekao je Ge.

Objašnjava da je inicijativa Pojas i put proces u okviru kojeg će biti identifikovane najvažnije tačke odnosno zemlje i gradovi za ostvarenje te inicijative.

Rekao je da postoji trenutno više od 900.000 različitih projekata u okviru inicijative Pojas i put, čija se vrednost meri milijardama dolara i da će u okviru njih biti uposleno oko 40 miliona ljudi.

Pročitajte još - Srbija na novom putu svile


Kaže da bi samo naredne godine u Srbiju moglo da bude investirano u okviru tih projekata 300 milona dolara.

"U Srbiji smo zadovoljni porjektima koji su ostvareni u okviu inicijative Pojas i put i imamo puno planova za budućnost i pozivamo iskusne investitore iz Kine da dođu i investiraju u Srbiju", kazao je on i dodao da bi u tom smislu trebalo formirati ekonoske zone za svaku od predviđenih oblasti za saradnju.

Ge ističe da je trgovina Kine i EU porasla za 15,5 odsto.

"Viidmo prostor za širenje inicijative u Evopi, ali ne samo u centralnoj i istočnoj već i u zapadnoj, na zemllje kao što su Nemačka, Francuska i Velika Britanija".

Dodao je da mehanizam saradnej 16 plus 1 predstavlja i politički okvir za saradnju Kine i Evrope, ali da ekonomska sardnja ne mora da ide, kako neki misle, zajedno sa "političkom penetracijom".