Ministar za rad Zoran Đorđević je najavio u utorak da će socijalne karte biti uvedene do kraja maja ili početka juna, kada bi trebalo da bude usvojen Zakon o socijalnim kartama.

Đorđević je na Ekonomskom samitu Srbije rekao novinarima na pitanje dokle se stiglo sa izradom socijalnih karata, da je taj proces podeljene u tri faze.

"Tender je završen, želimo da sve baze podataka koje ima ministarstvo stavimo u jednu bazu podataka i da na jednom mestu imamo sve objedinjeno. I napravimo aplikaciju koja će da ukrsti te naše podatke. To će biti prvi put da će neka prva državna institucija, Ministarstvo rada, koje će to da implementira u Državnom data centru", rekao je Đorđević.

Naveo je da bi to trebalo da se završi krajem maja ili početkom juna, do kada bi trebalo da bude usvojen Zakon o socijanim kartama.

Kako je rekao, to će pružiti osnov za drugu fazu, a to je implementiranje u našu bazu svih podataka iz drugih baza, koje poseduju drugi državni organi.

"Treća faza bi trebalo da krene početkom 2020. godine. To je onaj korak koji radimo zajedno sa Danskom, da primenimo alate za urkštanje podataka i dobijanje informcija koje će nama u ministrstvu dati mogucnost da finansijsku pomoć dajemo automatski, bez administracije i papirologije".

Pročitajte još - Socijalne karte: Centri nisu umreženi, nemoćni protiv prevara

Đorđević je rekao i da su sadašnje procedure za dobijanje pomoći komplikovane i da oduzimaju dosta vremena.

"Kada budemo sve to uveli, građani će dobijati pomoć po autmatizmu, ali će je tako i gubiti ako se steknu uslovi da više nemaju pravo na to", naveo je ministar.

Izrada socijalnih karata vrlo je osetljiva stvar, objasnio je, pre svega zbog zaštite podataka o ličnosti, a s obzirom da će se svi podaci o svakom građaninu nalaziti na jednom mestu.

Ministarstvo će u svemu tome poštovati Zakon o tajnosti podataka o ličnosti, poručio je.

"Ipak, neće moći bilo ko, čak ni ministar rada da pristupa svim tim podacima, već će misnitarstvo samo dobijati ukrštene podatke koji će nama davati elemente da donosimo razne odluke - da li će nekome biti manja ili veća socijlna pomoć i da li će neko dobijati pravo na neku pomoći iz drugih zakona, da li postoji zloupotreba, da li postoje povezana lica i slično. Sve to je sada teško dokazivo. Mi trentno ne možemo da izvršimo kontrolu svega", rekao je ministar.

Kako je naveo, zahvaljujući socijalnim kartama pomoć će biti podeljena na pravičan način i će sve biti transparentno.

ĐORĐEVIĆ: NULTA TOLERANCIJA PREMA SIROMAŠTVU

Cilj uvođenja elektronske uprave, centralnog registra stanovništva i elektronskog sistema socijalnih karata je stvaranje snažnog mehanizma za sprovođenje vladine politike nulte tolerancije prema zloupotrebama i čvrste namera da osetljive kategorije dobiju zakonsku pomoć bez obzira da li krajnji korisnici znaju da na nju imaju pravo ili ne.

To je danas izjavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević tokom drugog dana Ekonomskog samita Srbije, i istakao da Srbija danas ima novu političku, ekonomsku i socijalnu dimenziju razvoja.

"I pored izuzetnih rezultata koje je Srbija postigla, slede dalje reforme, pošto još nisu do kraja sprovedene suštinske reforme, kao što je sturkturna reforma javnih preduzeća i preispitivanje stvarane potrebne postojanja velikog brja državniih agencija i institucija uvedenih tokom prethodnog režima", ukazao je Đorđević gvoreći na panelu o "Borbi protiv siromaštva i nejednakosti".

On je istakao da su se reformski procesi u Srbiji prethodnih decenija odvijali u nepredvidivim geopolitičkim promenama i ratovima, koje su stvorile veliki jaz između bogatih i siromašnih.

Početkom 21. veka politika u kojoj su se odvijali reformski procesi dovela je, kaže ministar, do uništvanja privrede, rekordne stope nezaposlenosti, rasta siromaštva, kriminala, korupcije, neuspešne privatizacije.

Pročitajte još - Elektronsko plaćanje platnim karticama na portalu e-uprave i putem POS terminala

Ističe da i pored takvog stanja, Srbija danas ima rekordan pad nezaposlenosti, koji iznosi ispod 12 odsto, a taj procenat, kaže ministar, nastavlja da pada.

"Ravnopravnost i jednaki uslovi ključni su za napredak društva", ocenio je Đorđević i dodao da je cilj vlade nulta tolerancija prema siromaštvu i svake vrste nejednakosti.

Danas je Srbija, ističe on, bolje mesto za život i investiranje, a tome je doprinela, navodi, bolja naplata poreza, štednja, fiskalna disciplina, stvaranje povoljnih uslova za investitore, otvaranje novih radnih mesta, pad nezaposlenosti, davanje koncesija putem javno-privatnog partnerstva.

Budućnost je, ističe Đorđević, u edukaciji novih znanja, jer je, podvlači, obrazovana radna snaga najvažniji privredni resurst, te će država još više ulagati u inovativno preduzetništvo, a od velikih kompanija tražiti više pomoći za društvo.

"Nijedna odgovorna vlast ne želi da se njeni građani suočavaju sa egzisticionalnim problemima", podvukao je Đorđević.

I pored toga što se, dodaje on, mnogi problem još uvek rešavaju, ekonomska privreda se konačno menja u korist Srbije, a to dokazuje, kaže, spoljnotrgovinski bilans Srbije koji sa većinom zemalja beleži suficit, dok je od 2006. do 2015. beležio deficit.

Pročitajte još - Trećina građana račune plaća preko interneta

Zaključuje da razvijena Srbija ne treba da bude na privatizaciji, već na upravljačkom menadžmentu koji će privredu voditi u korist preduzeća, zaposlenih, njihovih vlansika, države, građana i celog društva, ali i na prilivima stranog kapitala i jačanja međunarodne pozicije nacionalne ekonomije.

Na dvodnevnom Ekonomskom samitu Srbije učestvuju ministri, visoki evropski zvaničnici, predstavnici privrede i javne uprave.

Organizator samita je TGI Group International, a medijski partner samita je novinska agencija Tanjug.


ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: OSTAJEMO POSVEĆENI SMANjENjU STOPE SIROMAŠTVA

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će Vlada Srbije ostati posvećena radu na smanjenju stope siromaštva, koja je sa 8,8 odsto u 2006. godini, smanjena na 7,2 odsto u 2017.

Ona je na Ekonomskom samitu Srbije rekla da će se raditi na stvaranju društva jednakih mogućnosti i navela da je Vlada pokazala brigu za budućnost stanovništva i formiranjem Kabineta za demografiju i populacionu politiku 2016. godine.

Pročitajte još - Dejanović: Alarmantno je što toliko mladih želi da ode

Premea njenim rečima, taj kabinet je za dve godine uložio 630 miliona u 76 lokalih samouprava, kako bi podstakli rađanje i stvorili bolje uslove za život roditelja i dece.

"Doneli smo i novu strategiju za podsticaj rađanja, koja daje pravni okvir za realizaciju pronatalitetnih mera", navela je Đukić Dejanović.

Cilj je, kako je rekla, da se do kraja 2030. godine, u okviru Agende 2030, za najmanje ;polovinu smanji broj muškaraca, žena i dece koji žive u bilo kojem obliku siromaštva.