Izgradnja Industrijskog parka prijateljstva u Borči, koji će Srbiji doneti ukupnu investiciju u visini od dve milijarde evra, od ogromnog je značaja za Srbiju, ocenio je u utorak predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Vučić je rekao da je posebno značajno to što je upravo kineski predsednik Si Đinping tu temu spomenuo u razgovoru sa njim.


"Industrijski park u Borči ne prave Kinezi da niko ne bi došao... I posebno je značajno što je predsednik Si spomenuo industrstrijski park u razgovoru sa nama. Od velikog je to značaja. Kinezi su strahovito ozbiljna nacija, oni analiziraju svaku reč koju oni izgovore i analiziraju svaku reč koju mi izgovorimo", kaže Vučić.


Predsednik je rekao da je u razgovorima sa Kinezima bilo reči po pitanju mnogo tema, jedna tema su, precizira, preferencijalni krediti.


"Druge su dodatne kineske investicije, u naše rudnike, u našu industriju, izgradnju industrijskih parkova".


MALI: INDUSTRIJSKI PARK U BORČI DONEĆE 10.000 RADNIH MESTA


Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je u utorak sa kineskom kompanijom CRBC u Pekingu sporazum o izgradnji Industrijskog parka prijateljstva u Borči, koji će Srbiji doneti ukupnu investiciju u visini od dve milijarde evra.

Mali je, u izjavi Tanjugu, nakon potpisivanja sporazuma, rekao da se radi o još jednom velikom ugovoru za Srbiju.

Pročitajte još: Srbija luka za kineske investicije

„Kada pređete Pupinov most sa leve štrane, u sledećih par godina nići će ogroman industrijski park na 320 hektara. Park koji treba da privuče preko 1.000 kineskih kompanija. To je, kada smo računali sa CRBC, kompanijom koja će investirati u park, da otvori skoro 10.000 novih radnih mesta. Biće to najveći kineski industrijski park u Evropi. Biće upravo u Srbiji, Beogradu, kako bi sve kompanije koje dolaze iz Kine u Evropu privukli da dođu kod nas“, objasnio je on.

Mali je kazao da će CRBC investirati oko 220 miliona evra u Industrijski park prijateljstva, a, ako se uzmu u obzir sve kompanije koje će doci, ukupna investicija iznosiće oko dve milijarde evra.

Pročitajte još: Vučić pozvao indijske biznismene: Dobićete najbolje uslove u regionu i Evropi; Naidu: Svesni smo ekonomskih potencijala Srbije

„Ogromna investicija, sjajna vest za građane Beograd i Srbije. Polako ali sigurno vidite kako kroz projekte i sa kineske strane i ostalih zemalja podižete vaš BDP, stvarate realnu osnovu da budete optimisti da ćete, nakon što smo vicešampioni po rastu u prvih šest meseci ove godine u Evropi, postati šampioni. Upravo ovakvi projekti doprinose tome“, rekao je on.

Mali je istakao da je prezadovoljan i da sada ostaje da se u narednim mesecima definiše tačan broj kompanija i kompanije koje će doći, a da vlada krene da ulaže u infrastrukturu, te Kinezi polako da grade jednu po jednu fabriku.

„Imamo stvarno razloga da budemo optimisti za godine pred nama“, ocenio je on.

MIHAJLOVIĆ: MEŠOVITI KOMITET NAJKASNIJE POČETKOM 2019.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, infrstrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović razgovarala je u utorak u Pekingu sa ministrom trgovine Kine Žong Šanom, sa kojim je dogovorila da se do kraja godine, najkasnije početkom iduće održi sednica Mešovitog komiteta.

„Ovo je bio veoma važan sastanaka, jer je ministar Žong predsedavajući institucije MOFKOM, preko koje ide sve što se tiče ekonomske politike. Sve ono što se radi u bilo kojoj oblasti, da li su u pitanju investicije u infrastrukturi, energetici, poljoprivredi, poslovi i ugovori iz svih oblasti ekonomske politike moraju proći filter kroz to telo“, objasnila je ona za Tanjug.

Mihajlović je rekla da je sa ministrom trgovine Kine razgovarala pre svega kako da pojačamo saradnju Kine i Srbije posebno vezano za dvosmerne investicije.

„Ne samo investicije kompanija iz Kine u Srbiju, nego i srpske u Kini. Kako da ojačamo odnose unutar mehanizma „16+1“, gde je Srbija primer, odnosno vodeća zemlja, ne samo po pitanju privlačenja kineskih investicija, već pre svega u tome što radi okupljajući druge države“, rekla je on.Mihajlović je prenela da je dogovoreno da se do kraja godine, evetualno početkom iduće održi Mešoviti komitet.

„Ministri obe zemlje će se sastati, najverovatnije, u Pekingu i razgovarati o daljim investicima i projektima. Dogovorili smo da formiramo posebnu radnu grupu u Mešovitom komitetu koja će se baviti samo praćenjem investicija, i ona će izveštavati predsednike dve zemlje o onome što se u međuvremenu uradi“, objasnila je ona.

Mihajlović je ocenila da je to bio dobar i važan sastanak, te izrazila nadu da će se sve što je dogovoreno pokazati kroz rezultate.

JAČANjE SARADNjE IZMEĐU NBS I KINESKOG BANKARSKOG REGULATORA

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i predsednik Kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje (CBIRC) Guo Šućing potpisali su u utorak u Pekingu Memorandum o razumevanju između ove dve institucije.

Očekuje se da Memorandum o razumevanju podstakne saradnju finansijskih sektora Kine i Srbije, kao i razmenu ideja i iskustava naročito u oblasti bankarstva i osiguranja.

Guverner Tabaković istakla je prilikom potpisivanja da je današnji susret, organizovan u okviru posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpske državne delegacije Kini, još jedna potvrda uspešne saradnje dve prijateljske zemlje, saopšteno je iz NBS.

"Posebno nam je važna podrška koju Kina pruža našoj zemlji u procesu ekonomskih reformi i kroz ulaganja u projekte od velikog značaja, čime pomaže da Srbija ostvari ekonomski rast“, rekla je guverner.

Ona je naglasila i da NBS daje pun doprinos intenziviranju ekonomske saradnje sa Kinom.