ZA imovinu "Poljoprivredne korporacije Beograd", zavisno društvo Veterinarsku stanicu PKB, ali i 29 odsto "Eko-laba" i skoro 46 odsto PKB "Agroekonomika", "Al Dahra Srbija" daje 105,05 miliona evra. Pola miliona evra više od početne cene. Prag za kupovinu poljoprivrednog giganta postavljen je na polovini procenjene vrednosti - 104,5 miliona evra. Komisija Ministarstva privrede prihvatila je u petak jedinu dostavljenu ponudu i srpski ogranak arapske kompanije proglasila kupcem. Kupoprodajni ugovor će biti potpisan kada odobrenje daju i druge nadležne institucije.

- Obavezujemo se da platimo ukupan iznos od 105.055.000 evra u gotovom radi kupovine imovine PKB - stoji u finansijskom delu ponude. - Potvrđujemo da je ova ponuda bezuslovna i obavezujuća i svesni smo da će samo bezuslovne i obavezujuće ponude biti razmatrane.

Kupac će imati obavezu da tri godine zadrži istu delatnost. "Al Dahra Srbija" kupuje imovinu PKB, ali ne kompaniju. Zato je za radnike važno obećanje, a nadležni su ga više puta ponovili, da će novi poslodavac svim trenutno zaposlenima ponuditi ugovor o radu. Da niko od tačno 1.704 radnika neće ostati bez posla. Iz prodajne cene svima će se isplatiti socijalni program i to 450 evra po godini radnog staža.

- Radnicima ovaj način prodaje nije odgovarao, jer nas dovodi u neizvesnu situaciju - ponovio je u petak Milisav Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata PKB. - Mi smo se borili koliko smo mogli da se prodaje firma, a ne imovina, ali nismo uspeli u tome. Mi ćemo biti novozaposleni, ali držimo za reč nadležne koji su rekli da će svi imati posao. Važan nam je i kontinuitet sindikata, da novi poslodavac prihvati sindikate. Mi sada treba da se izborimo za kolektivni ugovor i uslove poslovanja. Sve ono što smo postigli, sada moramo ispočetka.


Komisija Ministarstva privrede prihvatila jedinu ponudu za PKB

Imovina PKB koja će preći u ruke "Al Dahra Srbije" je 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Steći će pravo da zakupljuju 5.000 hektara građevinskog zemljišta. PKB raspolaže sa 7.000 kilometara kanalske mreže. Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ipak se pita da li je država dobro razmislila što se odrekla takvog resursa na vratima Beograda.

- Jedino je zemlja resurs koji beskonačno traje, samo joj se menja cena - kaže Savić. - "Al Dahri" će se svakao isplatiti, a da li će nama i radnicima, to ćemo videti. Ujedinjeni Arapski Emirati su pre nekoliko godina doneli stratešku odluku da investiraju 1,9 milijardi dolara u kupovinu plodne zemlje u državama Crnomorskog sliva. Zemlja PKB će, pre ili kasnije, postati građevinsko zemljište, a mi znamo da je "Lidl" hektar takve zemlje u Borči tri platio 750.000 evra. Ali nije samo pitanje cene, ja prosto verujem da PKB nije trebalo prodavati ni za tri puta veću cenu.

STOČNI FOND

PKB ima i bogat stočni fond. Vrednost grla, međutim, nije unapred određena. Ona se procenjuje na dan prodaje, tako stoji i u javnom pozivu, pošto se iz dana u dan menja. U ovom momentu stočni fond vredi oko 17 miliona evra.

NOVA FIRMA

"AL DAHRA" u Srbiji posluje od 2014. godine, kada su postali većinski vlasnici, 51 odsto, firme "Rudnap agrar" Vojina Lazarevića. Sada su njen jedini vlasnik. U martu ove godine osnovali su "Al Dahra Balkans" i brzo ga preimenovali u "Al Dahra Srbija", a iza nje stoji "Al Dahra agrikalčr" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Pretežna delatnost novoosnovanog preduzeća je uzgoj muznih krava, a prijavljeni su u Irigu.