Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić posetio je danas Kolubaru Metal, gde je počeo da radi robot za varenje bagera, koji je prvi takav robot u Rudarskom basenu Kolubara.

EPS je započeo modernizaciju RB Kolubara, a krajni cilj je da Kolubara Metal u narednih pet godina bude na nivou da može sama da napravi rotorni bager - glodar, rekao je Grčić novinarima.

Vrednost robota je 24 miliona dinara. Za čak sedam ili osam puta smanjuje brzinu varenja papuče bagera.

U pitanju je mašina za zavarivanje Panasonik TM - 1800WG III, a Grčić napominje da je robot skoro nabavljen i istestiran i da je sada već u punoj upotrebi.

PROČITAJTE JOŠ: Antić: Vlada formirala radnu grupu za ''Kolubaru B''

Ističe Grčić da robot ne pravi greške i da ako uzmete dva najbolja radnika varioca videćete da imaju različit var, dok sa robotom to nije slučaj.

Do 30 odsto je smanjeno i vreme koje se potroši za pripremu papuče za varenje, dodao je.

"To je samo prvi korak u odnosu na ono što planiramo da uradimo u predstojećoj modernizaciji Kolubare Metala", naglasio je Grčić.

Naveo je da Kolubar Metal ima svoje mesto u budućnosti, iako je neko u prethodnom periodu bio otpisao.

"Da možemo sami svojom pameću i opremom da izgradimo kompletan glodar u nekom narednom periodu. Mislimo da to nije mnogo daleko i da ćemo za možda oko pet godina moći da se pohvalimo da nam niko ne treba", zaključio je Grčić.