Direktor "Trepče" Jovan Dimkić i predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović komentarisali su danas investicije koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio na Kosovu i Metohiji, ističući da će državna ulaganja doneti posao mladim povratnicima i garantovati opstanak Srba.


Dimkić je u Dnevniku RTS izjavio da je najavljeno ulaganje Srbije u izgradnju fabrike baterija i akumulatora u Zvečanu koju će graditi "Trepča", prvo ulaganje države Srbije na prostoru KiM nakon višedecenijskog zastoja.


"Predviđeno je da se zaposli više od 200 ljudi, a radna snaga regrutovala bi se od mladih ljudi sa KiM i povratnika koji su već predviđeni i koji su izrazili želju da se vrate na ove prostore. Ovo će biti jedna od fabrika sa najsavremenijom svetskom tehnikom u ovom momentu", naveo je Dimkić.


Pročitajte još: Trepča: Posao za 2.500 ljudi, i ne samo to...


On je rekao da je projektno vreme za izgradnju 18 do 24 meseca.


"Treba izgraditi i građevinske objekte i dopremiti kompletnu opremu. Karakter investicije je grinfild investicija", kazao je direktor "Trepče".


On je podsetio da "Trepču" ne čine samo rudnici.


"Najveća vrednost "Trepče" je u utvrđenim rudnim rezervama a one su takve da pokazuju veliki potencijal "Trepče" ali on nipošto nije onakav kakvim se prikazuje u albanskim medijima", objasnio je Dimkić.


Pročitajte još: Trepča uskoro pravi fabriku baterija i akumulatora u Zvečanu


Predsednik Opštine Gračanica Popović je za RTS rekao da najavljeno ulaganje u zdravstveni sistem i izgradnja KBC garantuju opstanak Srba u centralnom delu Kosova.


"Mali broj Srba živi u velikim gradovima - Prištini, Peći, Đakovici i primorani smo da pravimo manje sredine i stvaramo preduslove da omladina ostane u našim opštinama. Mi smo u kontaktu sa ljudima koji se bave malim biznisom, a tržište je najveći problem. Nadamo se da će u skorijoj budućnosti naši proizvođači moći da plasiraju svoje proizvode", zaključio je Popović.