PARIZ - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u utorak da je, bez obzira na projektovani rast BDP-a Srbije za 2018. godinu od 3,5 odsto, sada verovatnije da će rast BDP-a do kraja godine premašiti četiri odsto.

"U prvoj polovini ove godine, rast BDP-a Srbije bio je 4,8 odsto. Iako je projektovani rast za 2018. godinu bio 3,5 odsto, sada je verovatnije da ćemo čak premaštiti rast od 4,0 odsto do kraja godine", kazala je Brnabić u Parizu na konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Ona je navela da je Srbija pre samo pet godina bila bukvlano na samo par meseci od proglašenja nesolventnosti.

PROČITAJTE JOŠ - Brnabić: Nadam se privrednom rastu od 2,5 odsto, digitalizacija i IT nada za mlade u srbiji

Dodala je da je uz velike napore njenih prethodnika, tadašnjeg premijera, a danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog tima, kao i nje kao ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a u partnerstvu i uz veliku podršku MMF-a, to izbegnuto.

"Uspeli smo da stabilizujemo javne finansije, da povećamo budžetski suficit drugu godinu zaredom, smanjimo javni dug, koji je trenutno ispod 60 odsto BDP-a, ispod Mastrihških kriterijuma, više nego prepolovili smo stopu nezaposlenosti, koja je bila iznad 24 procenta, a danas je ispod 12 odsto, poboljšali smo poslovni ambijent tako da smo prošle godine privukli 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija, više nego ostatak regiona zajedno", ispričala je Brnabić.

PORČITAJTE JOŠ - Premijerka: BDP u januaru bio 4,2 odsto

Prema njenim rečima, time je Srbija zaslužila titulu svetskog lidera u SDI, prema rang listi Fajnešnel tajms, a koja je merena indeksom privlacnosti neke zemlje kao destinacije za grinfild direktne strane investicije gledano prema velicini njenog bruto domaceg proizvoda.


"Srbija je zaslužila i titulu šampiona u reformama u JIE po rang listi Sveske banke, a sada postepeno labavimo ove vrlo stroge mere fiskalne konsolidacije i to je počelo da se odražava u našem rastu BDP-a", navela je premijerka.

Istakla je da su to sve sjajne vesti i dodala da je veoma ponosna na ta dostignuća, kao i da je zahvalna njenom prethodniku, Aleksandru Vučiću, koji je sproveo veoma teške i nepopularne mere tokom njegovog mandata, čije rezultate vidimo danas.

Premijerka će se nakon obraćanja na panelu o blokčejn tehnologiji sastati sa generalnim sekretarom OECD-a Hose Anhel Gurijom, s kojim će razgovarati o ekonomskim reformama, investicijama i razvojnim projektima u Srbiji.

Na marginama konferencije, Brnabić će se sastati i sa predsednikom vlade Mauricijusa Pravindom Džagnetom.

BRNABIĆ: DIGITALIZACIJA IZVOR RASTA NA TRŽIŠTU

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u utorak u Parizu da je digitalizacija rešenje koje ima najveći potencijal, koje je izvor rasta i kompetitivnosti na tržištu, u pokušajima Srbije da se približi zemljama Evropske unije.

"To je četvrta industrijska revolucija i ona daje čitav niz mogućnosti za ekonomije kao što je srpska. Oni koji nisu bili pobednici prethodnih revolucija imaju jedinstvenu šansu da u ovom novom, savremenom svetu budu pobednici. Kao premijerka sam rešena da Srbija iskoristi tu mogućnost", rekla je Brnabićeva na forumu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Zbog toga je, prema njenim rečima, digitalizacija postavljena za prvi prioritet njene vlade. "To znači mnogo stvari. Od e-vlade i elektronskih usluga zarad transparentnosti i borbe protiv korupcije, do podrške IT sektoru i značajnih investicija u modernizaciju obrazovanja. Moj cilj je da vodim transformaciju srpske ekonomije iz investicione, gde se sada nalazi, u inovativnu, gde treba da bude", navela je premijerka Srbije.

Ona je izjavila da je u tom cilju pokrenut niz regulatornih i poreskih reformi, da bi se još više podstakli brzi razvoj industrija zasnovanih na znanju i digitalna transformacija.

Prema njenim rečima, Srbija je među prvima u Evropi po broju frilensera, što je "odlična baza za inovativnu ekonomiju".

Brnabićeva je navela da su neke od srpskih kompanija koje rade na poljima blokčejn tehnologije, veštačke inteligencije i drugog među najboljima u svetu ali da ih je "potrebno još".

Srbija želi da stvori "najbolje moguće okruženje" za rast blokčejn industrije, u skladu sa "najboljim svetskim politikama i standardima", kao i da iskoristi blokčejn tehnologiju u javnoj administraciji, rekla je premijerka.

"Snažno verujem da su digitalne mogućnosti ogromne i da Srbija ima istinsku šansu za veliki rast u bliskoj budućnosti", navela je premijerka Brnabić.