Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže za RTS da je RTB "Bor" do juče bio omča oko vrata Srbije, a da je kineska investicija obezbedila da RTB bude dugoročno stabilan.

Napominje da će Kinezi doneti profit za sve.

Prema njegovim rečima, ponuda kineske kompanije "Cidin majning grup" prevazilazi sva očekivanja.

"Doveli smo RTB u poziciju da bude atraktivan za svetske kompanije. U nekoliko godina smo RTB ''Bor'' učinili potpuno drugačijim nego što je bio. Svaki pokušaj privatizacije do sada je bio neuspešan", podseca Antić.

Pročitajte još: Kinezi u Bor ulažu 1,46 milijardi dolara

Kaže da je pobednik tendera obećao investicioni ciklus od milijardu i 260 miliona dolara, plus dvesta miliona dolara za pokrivanje tekućih dugova RTB-a.

"To je zaista sjajna ponuda. I druga ponuda je bila sjajna i obe su napravile da tender bude uspešan. Rusi su imali manji investicioni program i tražili su manji broj procenata", ističe za RTS ministar Antić, dodajući da je RTB "Bor" strateški značajna kompanija za Srbiju.

On navodi da "RTB" ima veliki uticaj na ekonomiju zemlje i da je njegov značaj za istočnu Srbiju fantastičan.

"Ova investicija je obezbedila da RTB ''Bor'' bude dugoročno stabilan i da kapitalno učestvuje u našoj industrijskoj proizvodnji. U ovom trenutku on učestvuje sa 0,8 odsto u ukupnom BDP-u. Očekujem da nakon šeste godine, kada se završava investicioni ciklus, učešće poraste na više od dva odsto", napominje ministar.

Kaže da svaki novi rudnik obezbeduje novu infrastrukturu i veći kvalitet života.

"Ovo je najveća stvar za istočnu Srbiju i ljude koji tamo žive i rade. Mi smo u prvoj fazi zakucali 5.000 radnih mesta i tražimo da se toliko zadrži. Tražili smo i da se uđe u nove investicije, a ta nova proizvodnja sigirno će zahtevati nova radna mesta", objašnjava Antić.