Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da to ministarstvo neće izaći da ruši nijedan nelegalan objekat bez pomoći i podrške policije, jer to ni do sada nisu radili.


Ona je komentarišući odlaganje rušenja nelegalno podignutog objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku rekla da je njeno ministarstvo primenilo sve procedure koje su iz njihove nadležnosti i da će, ukoliko još nešto nedostaje od dokumentacije, to i dostaviti.


MUP je juče saopštio da je policija odbila da asistira u rušenju nelegalno podignutog objekta na Kopaoniku jer Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prethodno nije priložilo potpunu dokumentaciju.


Mihajlović je rekla da se na zahtev lokalnih inspektora ili republičkih inspektora svako rušenje objekata obavlja uz asistenciju policije, jer je to prevencija.PROČITAJTE I: Falio jedan papir za rušenje na Kopu


"Ministarstvo građevinarstva neće izaći samo da ruši nijedan objekat, bez pomoći i podrške policije jer to nikada do sada nismo radili. Na taj način ne želim da ugrozim ni ljude ni opremu", precizirala je ona.


Podsetila je da je njeno ministarstvo nadležno za izdavanje građevinskih dozvola i za bespravnu gradnju u nacionalnim parkovima i parkovima koji su pod zaštitom i da je u tom smislu nadležno i za Kopaonik.


U prethodne dve godine, kako je dodala, ministarstvo je moralo da sruši 79 objekata u nacionalnim parkovima kao što su Kopaonik, Tara, Đerdap, Stara Planina, Uvac i drugi.


"I objekat na Kopaoniku, kao i neki drugi objekti, bespravno je izgrađen, bez potrebnih dokumenata i građevinskih dozvola. Ministarstvo je radilo i radiće uvek u skladu sa zakonom", rekla je ona.


Na pitanje da li će ponovo biti zakazano rušenje, ona je rekla da su rešenja konačna, da je taj objekat nelegalan i da se ne može dalje graditi, kao i da će "u narednom periodu imati dodatne odgovore".


DO KRAJA AVGUSTA ZNAĆE SE LOKACIJE ZA JEFTINE STANOVE U BEOGRADU


Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je najavila danas da će do kraja avgusta biti definisane lokacije za izgradnu jeftinih stanova u Beogradu za pripadnike snaga bezbednosti.


"Menjali smo lokacije za jeftine stanove u Beogradu, pošto su rađene mnoge ankete. Za Beograd još nisu definisane tačne lokacije. Jesu za Niš i Vranje i to počnjemo prvo da radimo", rekla je Mihajlović novinarima.


Kaže da su potpisani ugovori o projektovanju sa CIP-om i da očekuje da će uskoro početi potrebne procedure za početak gradnje u Nišu i Vranju.


PROČITAJTE I: Stanovi za bezbednjake i u Sremskoj Mitrovici


"Za Beograda ćemo na sledećoj sednici, a to je najkasnije krajem avgusta, imati definisanu lokaciju", dodala je Mihajlović.


Ranije je najavljeno da će u okviru prve faze gradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti radovi početi najkasnije do septembra.


Do kraja 2019. biće završena prva faza u kojoj će biti izgrađeno 1.578 stanova, a radovi će početi prvo u Vranju i Nišu.


Prva faza izgradnje će početi u šest gradova, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Kraljevu i Kragujevcu, a prirodata je i Sremska Mitrovica.


Ukupno će biti napravljena 5.203 stana.