Premijerka Ana Brnabić najavila je danas da bi do kraja godine trebalo da bude usvojen zakon o uvođenju platnih razreda i da bi taj sistem trebalo da zaživi od 1. januara sledeće godine.

Na pitanje da li će biti povećane plate prosvetnim radnicima, Brnabić je rekla da vlada sada izračunava efekte povećanja plata u javnom sektoru i ukidanje privremenog smanjenja penzija, kao i da će u fokusu ponovo biti podizanje životnog standarda zaposlenih u zdravstvu, prosveti i bezbednosnim službama i posebno vojsci.

Pročitajte još:Srbija će uskoro da uvozi radnu snagu

"Platne razrede smo skoro završili u resorima i sada idemo u razgovore sa sindikatim. Mislim da ćemo do kraja godine uspeti da uđemo u skupštinu sa tim zakonom i da ćemo od 1. januara 2019. imati tu jako važnu reformu i uvesti platne razrede u upravu", kazala je Brnabić.

Naglasila je da će tako svi znati kolike će biti njihove plate i da će svi imati povećanje po platnim razredima kada budu završene reforme, a biće uveden i sistem nagrađivanja.

Ona je najavila da će do kraja godine vlada probati zajedno sa Ministarstvom državne uprave da reguliše i zabranu zapošljavanja.

Pročitajte još:"Srećno" i za veću platu

"Mislimo da ćemo zajedno sa budžetom u skupštinu ući i sa tim preglogom. Moj predlog tom ministarstvu je, videćemo koliko je to moguće, da sve lokalne samouprave koje su ispod maksiamalnog broja zaposlenih i imaju budžet za plate, ne treba da traže dodatno bilo kakva odborenja od vladine Komisije za zapošljavanje, kako bi mogle da popune svoje kapacitete", rekla je premijerka.

BRNABIĆ: ŠTITIĆEMO INTERESE SRBIJE U ARBITRAŽNOM SPORU SA BIVŠIM MENADžMENTOM ŽELEZARE


Srbija će na najbolji način štititi svoje interese u arbitražnom sporu s bivšim menadžementom Železare Smederevo, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

"Svako može da tuži koga želi, na nama je da zaštitimo interese Srbije i da se borimo na toj arbitraži", rekla je Brnabićeva novinarima komentarišući presudu arbitraže iz Londona prema kojoj kompaniji HPK inženjering koja je upravljala Železarom treba da se isplati odšeta od 10 miliona dolara i 2,4 miliona dolara za troškove postupka.

Dodala je da će biti sastavljen "impresivan tim" koji će odgovoriti na sve ono što su izneli predstavnici HPK.

Vlada Srbije je marta 2015. godine zaključila ugovor sa firmom Petera Kamaraša HPK menadžment o upravljanju Železarom. Ugovor je Železara jednostrano raskinula juna 2016. sa obrazloženjem da menadžment nije ispunjavao dogovorene obaveze, posle čega je HPK pokrenuo arbitražni spor.

"Videćemo konačnu arbitražnu odluku i u tom trenutku ćemo regovati na nju", rekla je Ana Brnabić.

Ona je kazala da nema stav o tome da li su "velike pare" date HPK za upravljanje Železarom, kao i na nema dovoljno informacija na osnovu čega je određen taj iznos.

"Mislim da je važno da građani Srbije znaju da Vlada Srbije nikada nije tražila da taj ugovor bude tajan i da je to bio zahtev Komisije za zaštitu konkurencije koja je nezavisna", rekla je premijerka.