MEĐUNARODNI sajam poljoprivrede, koji će biti održan u Novom Sadu od 15. do 21. maja, predstaviće 1.500 izlagača iz 30 zemalja. Ovogodišnji sajam obeležiće, već tradicionalna, macionalna izložba stoke, mehanizacije, organske hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, ali i više od 50 stručnih i poslovnih skupova.

- Na Sajmu će se ove godine predstaviti Francuska, Austrija, Španija, Holandija, Italija, Tunis, Izrael, BiH, ali i mnoge druge države - kazao je Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma. - Ove godine neko od posetilaca otići će sa sajma sa traktorom ili rotofrezom. Uz to, biće održan i Prolećni festival vina na kojem će oko 100 izlagača.

PROČITAJTE JOŠ - Poljoprivredni sajam: Mašine jeftinije i do 30 odsto


Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Željko Radošević je rekao da će se to ministarstvo na sajmu tradicionalno predstaviti na svom štandu u "Master" hali Novosadskog sajma.

Najskuplji eksponat na Sajmu biće samohodna vadilica šećerne repe "holmer T4-40", koja košta oko 600.000 evra, dok će najskuplji među traktorima biti guseničar "džon dir 8345 RT", koji staje 300.000 evra.

FRANCUSKA

OVE godine zemlja prijatelj Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Francuska, a ekonomski savetnik u Ambasadi Francuske u Srbiji Žan-Pjer Gasto je rekao da je ovaj sajam jedan od najvećih događaja u regionu.