POLjOPRIVREDNICI će prve subvencije dobiti već početkom marta - najavio je u četvrtak Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede. On je u Novom Sadu, na šestom naučnom i stručnom savetovanju "Dobar dan, domaćine", objasnio kako je agrarni budžet za šest milijardi dinara veći nego lane. Najveće povećanje je upravo u sektoru subvencija za ruralni razvoj, koji je povećan sa 22,7 milijardi na 26,7 milijardi dinara.

Nedimović je naveo kako je izuzetno značajno da poljoprivrednici, posle teške i sušne prošle godine, novac od subvencija dobiju pre prolećne setve:

- Sve subvencije koje smo imali prošle godine zadržavamo, a zadovoljni smo jer smo od 20 milijardi dinara, koliko je bilo slobodnih sredstava za povećanje budžeta, mi, u sektoru poljoprivrede dobili trećinu, odnosno šest milijardi dinara. Uz to, poljoprivrednici će na raspolaganju imati i 50 miliona evra IPARD-a.

Novost će, kako kaže, biti i to što će subvencije za tov stoke namenjene preradi biti veće za 5.000 dinara, tako da će se po tovnom grlu dobijati 10.000 dinara.


PROČITAJTE I: Država vraća trećinu novca uloženog u agrar


- Radimo i na tome da se za poljoprivrednike obezbedi dizel gorivo po povoljnijim uslovima - istakao je Nedimović. - Za sada je predlog da gorovo bude jeftinije za 25 dinara, i da se nabavlja na svim benzinskim pumpama, ali pre toga, moramo da uvedemo red u sistem PDV, kao i među samim gazdinstvima, jer je od oko 600.000 gazdinstava, 300.000 fiktivno registrovano.