Potpredsenica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je u sredu da je to ministarstvo predložilo donošenje posebnog zakona - leks specijalisa koji bi projekat izgradnje jeftinih stanova u Srbiji proglasio javnim interesom.


Mihajlović je rekla novinarima da će taj projekat učestvovati u rastu BDP-a sa dva do tri odsto, kao i da očekuje da se do kraja godine ili u prvih 10 dana januara postigne dogovor da jeftina stanogradnja bude proglašena javnim interesom.

Pročitajte još - Mihajlović: Definisati lokacije za gradnju stanova

"Tako će biti ubrzana realizacija tog projekta", navela je Mihajlović dodajući da bi taj projekat trebalo da traje tri godine i da je predviđena izgradnja dva miliona kvadrata za pripadnike policije, vojske i službe bezbednosti.

"Kada smo gledali stanje dokumentacije i imovinske odnose i kada smo shvatili da bi nam na to otišlo puno vremena predložili smo leks specijalis. To je predlog ministarstva, ne mora da znači da će biti privhaćen, to je od važnog intresa i mislimo da bi tako taj projekat mogao najbrže moguće da se pokrene", rekla je Mihajlović.

Pročitajte još - Mihajlović dodelila ključeve stanarima „socijalnih stanova“ u Nišu

Ona očekuje da do kraja godine ili u prvih 10 dana bude održana velika komisija sa premijerkom Anom Brnabić i drugim ministrima kada bi se donela odluka o leks specijalisu.

Mihajlović je najavila da će u četvrtak ujutru biti održan sastanak radne grupe sa predstavnicima gradova i opština o lokacijama koje su već spremne, kako bi se to što više ubrzalo.

Ona kaže da je taj projekat značajan za domaću građevinsku industriju.