AERODROM "Nikola Tesla" će budućeg koncesionara dočekati mnogoljudniji nego što je bio u trenutku raspisivanja javnog poziva. Ovo državno preduzeće je preuzelo 340 radnika "Er Srbije", i to po odluci većinskog vlasnika nacionalne avio-kompanije - Vlade Srbije. Zaposleni koji su brinuli o prihvatu i otpremi aviona i putnika, čekiranju, čišćenju letelica, utovaranju i istovaranju prtljaga i manipulacija robom i poštom, prešli su na platnu listu "Nikole Tesle".

Ovu vest u sredu je saopštio Sindikat "Sloga" Aerodroma "Nikola Tesla" uz napomenu da je odluka "poslovni potez većinskog vlasnika da u kratkom periodu zajedno s postojećim radnicima kompanije prevaziđe poslovne izazove koji su iz dana u dan sve zahtevniji".

PROČITAJTE JOŠ - Kupci merkaju aerodrom "Nikola Tesla"

- Radnici koji rade na težim poslovima će umesto na ulici ostati na poslu, primati plate i biće pokriveni kolektivnim ugovorom - naveli su u "Slozi". - Nećemo biti protiv njihovog prijema, budući da se među ostalim sindikatima na Aerodromu provlači ocena da će njihovim dolaskom biti ugroženi sadašnji, što nije tačno, jer postoji stalna potreba za upošljavanje nove radne snage usled povećanja obima saobraćaja.

I tri preostala sindikata, "Zajedno", ASNS i Nezavisni, su podržala zapošljavanje kolega, ali imaju niz primedaba, među kojima je i ona da su radnici preuzeti mimo konkursa, tendera i bez adekvatne pravne forme.

- Nejasno je zašto najbolja i najuspešnija avio-kompanija u okruženju "Er Srbija", praktično "gasi" svoju "ćerku firmu", registrovanog hendling agenta, prebacivanjem najvećeg dela svojih zaposlenih u Aerodrom, da bi nastavili da obavljaju iste poslove - ističu sindikati.

PROČITAJTE JOŠ - Er Srbija proglašena za lidera na tržištu avio-kompanija

Urednik vazduhoplovnog sajta "Tango siks" Petar Vojinović, smatra da je ovaj potez očigledan nastavak racionalizacije poslovanja "Er Srbije".

- U želji da smanjuju troškove poslovanja, izdvajanje hendling operacije je sigurno bilo prvo na listi. Iako nemamo informacije koje bi to mogle da potvrde, ne verujem da će ovaj potez imati uticaj na koncesiju - kaže Vojinović. - Jeste po tajmingu blizu finiša procesa odlučivanja pobednika koncesije, ali mislim da su zainteresovani unapred bili upoznati sa ovom bitnom izmenom.

PROČITAJTE JOŠ - Više od 23.000 putnika na Aerodromu "Nikola Tesla" u jednom danu

POTREBNI ZBOG OBIMA POSLA

NA AERODROMU "Nikola Tesla" su za "Novosti" potvrdili da su sa "Er Srbijom" potpisali komercijalni sporazum kojim je dogovoreno da 340 zaposlenihu službi ASGS nastave sa radom u ovoj kompaniji pod istim uslovima kakve su imali u "Er Srbiji".

- Preuzimanje zemaljske službe za čekiranje i ukrcavanje putnika predstavlja odgovor menadžmenta beogradskog aerodroma na povećan obim posla, uz saglasnost vladine Komisije za novo zapošljavanje - navode iz Aerodroma.