Srbija je danas dobila treći vetropark i pokazala da sve više postaje zemlja zelene energije, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić u Alibunaru, gde je otvoren vetropark "Malibunar" i ozvaničen početak izgradnje drugog vetroparka na teritoriji ove opštine čija će snaga biti 42 megavata.


Antić je najavio da će taj vetropark biti završen tokom 2018. godine i dodao da će do kraja sledeće godine Srbija i kroz druge projekte dobiti novih 250 megavata iz energije vetra.

Pročitajte još: U Čibuku niče 57 vetrenjača

Time će se, naveo je ministar, Srbija približiti cilju da do 2020. godine ima 27 odsto ukupne potrošnje energije iz obnovljivih izvora.

"To su jako dobre vesti za naš ukupni energetski sistem, ali i za sve nas koji se zalažemo da Srbija više koristi obnovljivu zelenu energiju. To je jako važno zbog budućih generacija koje zaslužuju da žive u zemlji koja će sačuvati čist vazduh i zemlju", rekao je Antić.

Pročitajte još: Novi kilovati sa "Đerdapa"

On je dodao da su u ovom trenutku u različitim fazama izgradnje projekti koji će obezbediti još oko 500 megavata, kao i da je reč uglavnom o projektima iz energije vetra.

Vetropark Malibunar snage osam megavata izgradila je belgijska kompanija Elisio koja je uložila 14 miliona evra od čega 9,8 miliona evra iz kredita Unikredit banke.

Očekivana proizvodnja vetroelektrane "Malibunar" biće dovoljna za snadbevanje 7.200 domaćinstava čime će emisija ugljen-dioksida biti smanjena za oko 16.000 tona godišnje.

Početak probnog rada planirana je za novembar ove godine, a rad u punom kapacitetu početkom sledeće godine.