PROIZVOĐAČI povrća u Leskovcu već beru prvi i najbolji rod crvene paprike i savetuju domaćice da odmah počnu s pripremom ajvara, jer se očekuje da će cena paprike da poraste. Uprkos suši, zadovoljni su kvalitetom i prinosom, ali se, kao i ranije, žale na odsustvo bilo kakve organizovane prodaje.

- Paprika je zbog tropskih vrućina stigla ranije i zatekla mušterije koje "ajvarku" obično kupuju početkom oktobra. Zato verujemo da ćemo lošiji kvalitet prodavati po većoj ceni. Potražnja će porasti, a ponuda će biti mnogo manja - priča iskusni proizvođač Ljubiša Stojanović, iz Stajkovca, kome je povrtarstvo porodična tradicija.


Pročitajte još: Ajvar iz mašte kod zeta i tašte

Zatekli smo ga na leskovačkoj kvantaškoj pijaci kako trguje s kupcima iz Nove Varoši. Kilogram paprike za ajvar, u zavisnosti od kvaliteta, prodaje po ceni od 40 do 60 dinara. Obrađuje više od 70 hektara zemlje i 220 plastenika pod povrćem i, osim članova porodice, zapošljava i 80 radnika. Svakonevno tržištu isporuči do 30 tona paprike, najveći deo te robe proda velikim domaćim trgovinskim lancima i ovdašnjim privatnicima koji je prerađuju u ajvar i drugu zimnicu.

- Imamo odličan kvalitet i dobar prinos, iako smo zbog suše ostali bez bar 30 odsto roda. Trenutna cena od 40 dinara bi bila podnošljiva ukoliko bismo imali organizovanu prodaju i poznatog kupca. Ovako, imamo dodatne troškove i gubimo vreme čekajući mušterije umesto da radimo na polju i da više zaradimo - priča nam Bratislav Cekić, iz Živkova, koji papriku za ajvar, popularno "srce" proizvodi na oko 70 ari.

Pročitajte još: Ajvar povoljan, pekmez ukusan

Od paprika bi moglo i više da se zaradi ako bi se ona prodavala u teglama - kao ajvar. Članovi Udruženja "Leskovački ajvar" svoj proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom, u tegli od 700 grama, prodaju po ceni od 550 do 600 dinara.

- Na 60 ari zemlje imaću između 10 i 12 tona paprike i od nje ćemo napraviti oko 3.000 tegli blagog, cepkanog i ljutog ajvara. Od paprike, osim ajvara, pravimo pinđure, ljutenice i drugu zimnicu i tako našem povrću dodajemo vrednost - zaključuje Stevica Marković, iz Brestovca, jedan od desetak članova tog udruženja, koje će ove sezone pripremiti najmanje 30.000 tegli i prodaće ih uglavnom na domaćem tržištu.


DOBAR PRINOS

Na području Jablaničkog okruga paprika je ove godine zasađena na 2.100 hektara, a rod je na prošlogodišnjem nivou i kreće se od 25 pa do čak 50 tona po hektaru. Maksimalni prinosi se postižu samo na pojedinim parcelama, gde su primenjene sve agrotehničke mere, pravovremeno navodnjavanje i prihrana.