SUŠA je sagorela više od 50 odsto useva, njive su u katastrofalnom stanju, šteta se procenjuje na 600 miliona evra, a pomoći još niotkuda. Ko je svoje oranice i rod osigurao, nadoknadi štete može da se nada, a ko nije, čeka pomoć od države. Dok apeli stižu da se proglasi elementarna nepogoda, kao 2012. godine, kako bi poljoprivrednici mogli da budu obeštećeni, nadležni u državi čekaju da se usevi skinu sa njiva, kako bi se konačno procenila šteta. Do tada, neko će posla imati, a mnogi od seljaka neće morati ni da ulaze u svoje njive, jer su "spaljene".

- Ukazivali smo i govorili o problemima, ali niko ne želi da nas čuje - kaže Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine. - Kada pričamo o suncokretu u Vojvodini, ovogodišnji rod je manji za 60 odsto u odnosu na 2016. Isto je i sa drugim kulturama. Kukuruz i soja su još gore prošli. Pravo stanje znaće se sigurno kad se završe radovi na njivama. Ima poljoprivrednika koji nemaju ništa na njivama, ili nešto vrlo malo. Njima se ni ne isplati da uđu u njive.

Statistika je surova ove godine za srpske poljoprivrednike. Kukuruza neće biti ni polovina od prošle godine, a to znači da će biti dobro ako ukupan rod bude oko tri miliona tona. I soje će biti za 50 odsto manje, pa se očekuje nekih 400.000 tona. Šteta na šećernoj repi može biti blizu 200 miliona evra, a i pšenice je manje, zbog manje zasejanih površina.

- Žetva suncokreta dobro ide i više od polovine roda je skinuto - priča Vukosav Saković, predsednik Fonda za žito Srbije. - Suša je uzela danak, pa će umanjenje kod suncokreta prosečno na nivou cele države biti oko 20 odsto. Ipak, tu će veće zasejane površine obezbediti dodatne količine, pa će domaće potrebe biti zadovoljene, a biće do 150.000 tona za izvoz. Na prvim površinama gde je žetva suncokreta počela, prinosi su bili slabiji, sada su nešto bolji. Proizvođačima je svaka cena mala, a prerađivačima svaka visoka, tu su jedino trgovci u nešto povoljnijoj poziciji. Sada se plaća akontna cena između 30 i 36 dinara, a kad se žetva bude završila znaće se konačna cena, pa će biti plaćena razlika.

Rod kukuruza ove godne je katastrofalan u odnosu na prošlu godinu, domaće potrebe biće podmirene, a Srbija će da izvozi prošlogodišnji rod, koji nije prodat. Prema rečima Sakovića, reč je o 1,2 miliona tona kukuruza.

PADA CENA

ZALIHE kukuruza su velike i cena je pala sa 17 dinara na 16,40, objašnjava Saković. Šteta na kukuruzu je oko 525 miliona evra, a na soji oko 80 miliona evra, jer će roda biti manje za nekih 45 odsto. Generalno, gubitak kod kukuruza, soje i suncokreta biće veći od 600 miliona evra. A, ako ne dođu kiše, možemo da pričamo već i o suši za ovogodišnju setvu, jer je uljanoj repici potrebna vlaga, a sada je nigde nema.

PROČITAJTE JOŠ:

Dobar rod - mršav prihod? | Srbija | Novosti.rs

Srpska industrija ulja traži zabranu izvoza suncokreta u BiH ...