Ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljajić izjavio je danas da je velika šteta što Srbija još nije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) jer je mehanizam rešavanja sporova u toj organizaciji efikasniji i brži, čak nego u EU.

Ljajić je za N1 objasnio da su dva razloga što Srbija nije članica STO.

Prvi razlog je to što Srbija i dalje ima izričitu zabranu prometa GMO proizvoda.

Srbija, prema stavu STO, može svojim zakonima da ograniči proizvodnju, ali ne i promet GMO proizvoda, naveo je Ljajić i dodao da se promet praktično može zabraniti podzakonskim aktima.

"Ljudi nemaju razlog da se plaše. De jure ne bi bio zabranjen, de fakto bi bio zabranjen. Hoćemo da uvedemo zemlju u STO, a ne da omogućimo nešto što je do sada bilo zabranjeno. Faktičko stanje se ne bi promenilo", kazao je Ljajić.

Drugi razlog su, kako je kazao, bilateralni pregovori sa članicama STO i otvorenja pitanja su ostala sa još četiri zemlje.

"SAD su rekle da će odustati od zahteva oko mesa, ako rešimo GMO. Brazil - sa kojim imamo problem oko kvota za živinsko mesto - traži 500 tona, a mi smo im dali 50 tona. Oni izvoze na Kosovo koje ne priznaju, već gledaju kao deo Srbije, i tamo izvoze već 500 tona, pa se ništa ne bi promenilo", naveo je Ljajić.

Ukrajina je ozbiljan problem i to će ići teže, EU je stala na našu stranu, kazao je Ljajić.

"I Rusija se pojavila sad sa svojim zahtevima vezano za čelik i automobile. Imamo sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, ali kada postanemo članica EU onda taj sporazum ne važi i Rusija želi da se zaštiti za taj period", kazao je Ljajić.

TREBA LI I LIDL DA ZABRANIMO JER JE JEFTIN?

Ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljajić kaže da razume strahovanja domaćih proizvođača nameštaja zbog dolaska Ikee, ali podseća da se na dolazak te švedske kompanije u Srbiju čeka 25 godina i dodaje je taj je taj period bio dovoljan da se domaće kompanije pripreme za to.

Ljajić je, za N1, rekao da po komentarima može da vidi da nisu baš svi srećni zbog dolaksa Ikee.

“Do sada koliko sam puta kao ministar bio ovde, Jugoslav Chosić me istresao iz cipela što nema Ikee, Lidla, a sada kada je došla Ikea, sad je pitanje - a što je došla jer će ugroziti? Sada i Lidlu treba da zabranimo da dođe. Po toj logici trgovci treba da se boje Lidla jer su 30 odsto jeftiniji”, ukazao je on.

Dolazak Ikee, kako smatra, treba tretirati kao šansu za domaće proizvođače.

“Hajde da država pomogne domaće proizvođače da budu konkurentni. To je jedna šansa. Druga šansa je da veliki broj malih proizvođača radi poslove za Ikeu. Kao firma iz Ćuprije koja ima dva proizvoda, ali ti proizvodi idu u svih 400 prodavnica Ikee u celom svetu“, objasnio je on.

Ljajić je izrazio uverenje da imamo kapacitet da domaći proizvođači mogu da rade za Ikeu i da zadovolje vrlo visoke standarde.

Država može da pomogne proizvođačima da zadovolje visoke standarde, ali odluka da li će uzeti njihov proizvod je isključivo na Ikei, podvukao je on.

Ukazao je da Srbija trenutno izvozi trupce, a kada bi od tih trupaca pravila stolice i izvozila njih, domaća privreda prihodovala 260 miliona evra.