NA OBRONCIMA Brestovika, porodica Raković, na čelu sa gazdom Dobricom, već pet godina uzgaja više od 20.000 sadnica borovnica na šest hektara. Plodove najviše izvoze za Rusiju, a kilogram dostiže i cenu od 600 dinara. Završnu berbu borovnica obišao je juče i Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Uzgojem voća ovo gazdinstvo bavi se duže od četrdeset godina, a osim borovnica na njihovim plantažama su i zasadi jabuka, kajsija, bresaka, trešanja i višanja koji se prostiru na ukupno 35 hektara parcela. Borovnice se gaje u posebnim uslovima, zemljište mora biti kiselo i rastresito, a svako stablo zasađeno je u posebnu saksiju.

- Pre nekoliko godina odlučili smoda krenemo u proizvodnju borovnica da vidimo umemo li mi to da radimo ili ne - objašnjava Dobrica Raković. - Mnogo truda i rada je uloženo da bi se postigao uspeh, a to se novcem ne može izmeriti.

Gazdinstvo Raković jedno je i od osnivača voćarske zadruge “Borovnica”, koja svojim članovima obezbeđuje jeftinije đubrivo, sadnice i alatke za rad u polju. Poseban program prihrane borovnica napravili su uz podršku Jasminke Milivojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Iz zadruge ističu da im se posao dobro razvija, kao i da su se povezali i sa partnerima iz inostranstva.

- Najviše izvozimo u Rusiju, jer iz ove zemlje stiže i najviše ponuda, a najtraženiji su plodovi borovnice, za koje se nudi i najbolja cena - objašnjava Dobrica.

Foto N. Skenderija

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović istakao je prilikom obilaska imanja da bez udruživanja nema pojeftinjenja proizvodnje.

- Dajemo novac ako se udružite, kao i veću mogućnost subvencionisanih kredita - istakao je Nedimović. - Ovo je idealan, školski primer kako voćarstvo treba da funkcioniše.

Nagrada za najveća dostignuća u poljoprivredi za 2015. godinu završila je u rukama porodice Raković, za sve što su, do tada uradili, ali i kao postrek da nastave sa uspesima što su oni i učinili.

HLADNjAČA

SA kapacitetom od 1.400 tona i površinom od 1.550 metara, hladnjače “Brestovik” su opremljene najsavremenijim tehnologijama koje omogućavaju pravilno postupanje s voćem i povrćem, s modernim distributivnim centrom za promet voća i povrća u svežem i zamrznutom stanju.

Foto N. Skenderija


PODRŠKA ŽENAMA

KONTROLA akreditacija za program IPARD počinje 15. avgusta, a prvi raspis biće najkasnije početkom novembra.

Ministar Nedimović je najavio i novu meru subvencionisane kamatne stope od jedan odsto, koja će se odnositi na žene nosioce poljoprivrednog gazdinstva, kao i na mlađe od 40 godina.

ZEMLjA STRANCIMA - UZ USLOVE

VLADA Srbije će izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu rešiti problem prodaje zemlje strancima. Do prvog septembra biće rešen problem liberalizacije, tako što će je ograničiti i onemogućiti strancima da u određenom vremenskom periodu lako dođu do zemlje. Za fizička pravna lica proces će se vezivati za prebivalište, a za strana lica za registar.