PENZIONERIMA u Srbiji čekovi bi mogli da budu "deblji" za četiri do pet odsto! To znači da bi prosečna penzija od 24.000 dinara bila uvećana za oko 1.200 dinara, što bi u poslednjih nekoliko godina bilo prvo, koliko-toliko, ozbiljno povećanje primanja najstarijih.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić kaže, za "Novosti", da Srbija već nekoliko godina održava inflaciju na niskom nivou, tako da je sada vreme da se pređe na redovno jednogodišnje uvećanje čekova umesto da se tokom cele godine licitira time kada će se i koliko one povećati.

- Povećanje penzija bi stupalo na snagu početkom svake godine, a njegova visina bi zavisila od kretanja bruto domaćeg proizvoda i inflacije u tekućoj godini i očekivanog kretanja u narednoj godini - kaže prof. Arsić. - Ako bi u ovoj godini stopa rasta BDP iznosila tri odsto, uz isto toliku inflaciju, bilo bi moguće da se od početka 2018. godine penzije povećaju za četiri do pet odsto.

On objašnjava da bi to povećanje bilo nešto manje od zbirnog rasta BDP i inflacije, kako bi se postepeno išlo ka dostizanju ciljanog učešća penzije od 11 procenata BDP. Sada ono iznosi 12, što je neodrživo visoko, i ono se velikim delom finansira iz budžeta. Prema njegovom mišljenju, kada učešće penzija dostigne 11 odsto BDP i kada se smanji učešće budžeta u njihovom finansiranju, bilo bi poželjno da se kretanje penzija usklađuje s kretanjem plata i inflacije.

- Za povećanje penzija od četiri do pet odsto bilo bi potrebno dodatnih 20-25 milijardi dinara u toku naredne godine - kaže naš sagovornik. - S obzirom na to da bi realne penzije rasle slično kao što raste privredna aktivnost, novac za njihovo uvećanje bi se obezbedio većim delom iz penzijskih doprinosa, dok bi se približno trećina potrebnih dodatnih sredstva obezbedila iz drugih poreskih prihoda, odnosno iz budžeta.

UDRUŽENjE SINDIKATA PENZIONERA SRBIJE Prvo da je vrate na prethodno stanje UDRUŽENjE sindikata penzionera Srbije smatra da ne može biti nikakvog "ozbiljnog" povećanja penzija dok se čekovi ne vrate na nivo od pre dve i po godine.
- Trenutno ima para za sve samo nema za penzije - kaže Milorad Vujasinović iz USPS.
- Naravno da treba da se ulaže u dva najvažnija stuba - zdravstvo i obrazovanje, ali država mora i najstarijima da vrati ono što im je oduzela. Ne priznajemo nikakvo povećanje dok nas država ne obešteti za dve i po godine s kamatom, vrati čekove na prethodno stanje, pa tek onda možemo razgovarati o povećanju. To znači da nam zakonski vrati ono što je nezakonski uzela.

Prof. Arsić naglašava da bi čekovi "deblji" za više od pet procenata u većoj meri morali da se finansiraju poreskim prihodima ili kreditima, a ni jedno ni drugo nije dugoročno održivo.

I ministar za rad Aleksandar Vulin obećava da će život penzionera biti poboljšan i da će već do kraja godine penzije biti uvećane. Međutim, koliko će povećanje uslediti, nije rekao.

- Obezbedili smo da penzije isplaćujemo iz realnih izvora. Godine 2012. one su bile dotirane od strane države sa 48, a ove godine sa svega 35 procenata. Zato što imamo veće doprinose, sada možemo da računamo i da će čekovi biti veći do kraja godine - kaže Vulin.

Ministar naglašava da su i predstojeće izmene Zakona o PIO i ukidanje penala za starije od 65 godina rezultat pozitivnih kretanja u ovoj oblasti i da država Srbija sada ima novca i želi da se oduži penzionerima. On objašnjava da je premijer pre godinu dana izdao uputstvo njegovom ministarstvu da počne pregovore sa MMF-om oko ukidanja penala i da će to sada uroditi plodom.

- Penzioneri su zbog njih mogli da imaju umanjenje i do 20 odsto - kaže Vulin. - To će sada biti ukinuto, te će sa navršenih 65 godina penzioneri moći da primaju pun iznos penzija. To traži izmenu zakona, koja će biti završena do leta, a njima će biti obuhvaćeno i ukidanje privremenih rešenja za penzije, kao i rešavanje problema poljoprivrednih penzija.

Prema njegovim rečima, zakon koji obuhvata ukidanje penala biće u skupštinskoj proceduri već za nekoliko meseci, a PIO fond će automatski sprovoditi izmene zakona.