NAĆI ćemo novac da subvencionišemo podizanje pogona za preradu voća i povrća, a vrlo brzo ćemo doneti i Zakon o sezonskim radnicima - najavio je u petak premijer Vučić, prilikom posete plantaži jabuka, hladnjači i pogonu za pakovanje kompanije "Ćirić agro MĐŽ" u Titelu.

Vučić je ovu plantažu, površine 240 hektara, na kojoj, uz stalno zaposlenih 67, u sezoni posao nalazi još 200 radnika, obišao u društvu Branislava Nedimovića, ministra poljoprivrede, Igora Mirovića, predsednika Pokrajinske vlade, kao i Miloša Vučevića, gradonačelnika Novog Sada. Tom prilikom je objasnio kako je namera Vlade Srbije i Vlade AP Vojvodina da iz godine u godinu sve više novca ulažu u privredu i razvoj poljoprivrede.

- Imate uzornu plantažu, ali bilo bi odlično da uložite i u pogon za preradu jabuka, kako bi u Rusiju plasirali i jabuke druge klase, kao kompot - poručio je Vučić Milanu Ćiriću, vlasniku kompanije koju je posetio. - Mi ćemo, kao što smo uspeli da na republičkom nivou čak pet puta povećamo količinu novca koji ulažemo u subvencije za sisteme za navodnjavanje i protivgradne mreže, naći načina da pomognemo i podizanje ovakvih pogona, koji Srbiji mogu da donesu višestruku dobit. Spremni smo da dajemo novac za investicije. Podsticaji više neće biti socijalna kategorija, već moraju da podstiču rast, a ne nerad.

Vučić, je, takođe, najavio donošenje zakona kojim bi se regulisao položaj sezonskih radnika, odnosno njihova prijava u sistem PIO.

- "Redovni" porezi na zarade su 64 odsto, a naš je plan da porezi na zarade sezonaca ne budu viši od 20 odsto - naveo je Vučić. - Na taj način, biće zadovoljni vlasnici plantaža, koji će imati obezbeđenu sigurnu radnu snagu, a i sami sezonci, jer će prvi put imati plaćene doprinose.

Ministar Nedimović takođe je potvrdio kako Ministarstvo poljoprivrede razvija posebne linije finansiranja prerađivačke industrije.

- Sistemi kao što je ovaj biće pod posebnim režimom u okviru Ministarstva - istakao je Nedimović. - Sve mere koje će od utorka ili srede biti na raspolaganju poljoprivrednicima idu u tom pravcu.

NE PLAŠI SE

- KO IMA ovakav narod, nema čega da se plaši, a ni ja se ne plašim - rekao je Vučić, obraćajući se građanima koji su ga dočekali na ulazu u "Ćirić agro". - Očuvaćemo mir i stabilnost, kako bismo mogli uspešno da radimo i napredujemo.


VEĆI KREDITNI REJTING

- IMALI smo predviđen deficit u budžetu, na koji su računali i stručnjaci MMF, ali kako stvari stoje, tog deficita neće biti, već ćemo biti u plusu, i to za nekih 50 ili čak 66 miliona dinara - istakao je Vučić. - Samim tim, stekli su se i uslovi da se, uz povećanje plata i penzija, poveća, prvi put posle dužeg vremena, i kreditni rejting naše zemlje.