UKOLIKO loše vreme sa snegom i ledom potraje, vozači u Srbiji će, ponovo, platiti ceh. Naime, preti ozbiljna nestašica goriva, što bi automatski značilo i poskupljenje "tečnog zlata" na pumpama. Čak i ukoliko ne bude manjka, gorivo na benzinskim stanicama koje bude dopremljeno drumskim putem biće osetno skuplje.

- Izuzetno niske temperature u Srbiji, ali i u čitavom regionu, stvorile su ovih dana velike probleme u logistici motornih goriva. Snabdevanje tržišta Srbije zasada nije ugroženo, ali ukoliko prekid plovidbe Dunavom i Savom i problemi u železničkom saobraćaju budu potrajali, može doći do određenih poremećaja - kaže, za "Novosti" Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), koje je poslalo i zvanično saopštenje javnosti sa željom da ukaže na "ozbiljnost situacije".

- Svemu ovome treba dodati i probleme u radu pojedinih rafinerija, kao i probleme u transportu goriva kroz druge zemlje. Led je okovao Dunav i kroz Austriju i Mađarsku, a Srbija je umnogome zavisna od uvoza derivata koji se dopremaju vodenim tokovima - kaže Mićović. - Transport drumom je komplikovaniji i znatno skuplji, a sve to bi na kraju platio krajnji korisnik.

Prema podacima za prvih devet meseci prošle godine, 12 odsto benzina, 33,5 odsto evrodizela i čak 54 odsto TNG koji se potroše na tržištu Srbije potiču iz uvoza, i pri tome se za transport dominantno koriste upravo rečni i železnički transport.

- S obzirom na to da već nekoliko dana nema novih dopremanja derivata nafte u Srbiju rečnim putem i da postoje ozbiljna ograničenja kada je železnica u pitanju, uvoznici koji srpsko tržište snabdevaju sa oko jednom trećinom goriva troše zalihe koje su formirali krajem prošle godine i sve više se okreću mnogo skupljem drumskom transportu goriva - objašnjava Mićović.

DRUMOM SKUPLjE

SEM za snabdevanje benzinskih stanica i krajnjih potrošača, drumski transport, naročito većih količina goriva, uopšte se ne koristi, jer je neracionalan i u velikoj meri podiže troškove poslovanja. Ukoliko ovakvi vremenski uslovi potraju, to se može odraziti i na snabdevenost i na cenu goriva - jasan je Mićović.