Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od četiri odsto, saopštila je NBS.

Takva odluka doneta je na osnovu procene faktora inflacije, efekata dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike i činjenice da je cilj za inflaciju od početka ove godine niži i da iznosi tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 procentnih poena.

Izvršni odbor NBS očekuje da će inflacija ostati niska i stabilna i da će se od početka ove godine kretati u granicama cilja, čemu će doprineti oporavak domaće tražnje i svetske cene nafte, kao i postepen rast inflacije u međunarodnom okruženju, pre svega u zoni evra koja je najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije.

Procenjeno je da će relativno niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme delovati dezinflatorno.

Prema oceni Izvršnog odbora, i dalje prisutna neizvesnost na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu upućuje na oprezno vođenje monetarne politike.

"Opreznost je pre svega potrebna zbog neizvesnosti oko kretanja cene nafte i drugih primarnih proizvoda na svetskom tržištu, kao i dinamike normalizacije monetarne politike Američkih federalnih rezervi (FED) i njenog uticaja na globalne tokove kapitala", navela je NBS.

Dodaje se da će rizike iz međunarodnog okruženja ublažavati ekspanzivna monetarna politika Evropske centralne banke.

Izvršni odborNBS smatra da su uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i smanjenje spoljne neravnoteže, uz ekonomski rast koji je u najvećoj meri vođen investicijama i izvozom, doprineli boljim makroekonomskim izgledima privrede Srbije i povećanju njene otpornosti na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja.

Naredna sednica Izvršnog odbora, na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi, održaće se 14. februara.