BOLjA saradnja u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, privlačenje većeg broja investitora iz Indije u Srbiju, kao i formiranje zajedničkih IT kompanija bili su tema današnjeg sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića s glavnim ministrom države Maharastra Devendrom Fadnavisom u Mumbaju u Indiji.

Vučić i Fadnavis dogovorili su se o formiranju zajedničkih timova koji će istražiti sve mogućnosti saradnje Srbije i Maharastre, desete najmnogoljudnije države u svetu, koja se nalazi u sastavu Indije.

- Ovo će biti novi zamah u našoj saradnji, naročito u oblasti poljoprivrede - rekao je ministar Fadnavis. - Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Indiju velika je mogućnost za srpske kompanije.

Vučić se danas sastao i s predstavnicima kompanija zainteresovanih za ulaganja u Srbiju. Direktor Pinnacle industries Sudir Mehta rekao je da su indijski investitori zainteresovani za jačanje ekonomske saradnje u oblastima infrastrukture, obnovljive energije, informacione tehnologije, poljoprivrede, bankarstva i turizma, naučno-tehničke saradnje i tekstilne industrije. On je rekao da je od 2013. do 2015. godine skoro udvostručena trgovinska razmena Indije i Srbije, ali da je to i dalje nedovoljno s obzirom na mogućnosti.

Vučić je indijske privrednike obavestio o ekonomskim reformama svoje vlade u poslednje dve godine, kao i o merama podrške stranim investitorima. Kako je istakao, zbog ugovora o slobodnoj trgovini sa zemljama EU, CEFTA, Turskom, SAD i zemljama Carinske unije Rusije, Belorusije i Kazahstana, Srbija je veoma interesantna za direktne strane investicije.

Vučić trodnevnu posetu Indiji završava u četrtak, kada će biti na otvaranju poslovnog dana Mumbajske berze.

BLIŽI EVROPI

INDIJSKI privrednici smatraju da je Srbija, pored dobre investicione klime, i geografski veoma zanimljiva za njihove poslove. Najviše zbog mogućnosti da za kratko vreme svoju robu dostave do evropskog i ruskog tržišta.

VUČIĆ: IDUĆE SEDMICE U DAVOSU S PREDSEDNIKOM KINE I O RTB BOR

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će iduće nedelje, na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, od kineskog predsednika Si Đinpinga zatražiti pomoć i za rešavanje problema Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB).

On je za Radio-televiziju Srbije rekao i da će kineskom predsedniku zahvaliti na pomoći koju Kina pruža Srbiji u raznim oblastima, uključujući i smederevsku Železaru, koju je preuzele kineska kompanija.

Vučić je podsetio da je to biti prvi boravak kineskog predsednika u Davosu, da će kratko trajati, ali da će on imati prilike da razgovara sa Si Đinpingom. "Dobili smo odobrenje za sastanak s kineskim predsednikom i to je za Srbiju i njene građane velika čast", rekao je Vučić.

Srpski premijer, koji boravi u Indiji, istakao je i da susreti s najvišim zvaničnicima te države takođe predstavljaju veliku čast za Srbiju i njene garđane. On je rekao i da očekuje da će indijski premijer Narendra Modi do kraja ove ili početkom naredne godine posetiti Srbiju.

Vučić je izrazio očekivanje i da će biti unapređena saradnja srpskih i indijskih kompaniju u raznim oblastima , dodavši da će u nastavku posete, predstavnicima indijske automobilske industrije ponuditi najbolje moguće uslove za dolazak u Srbiju.