KOMPANIJA "Ikea" svečano je danas položila kamen temeljac za prvu robnu kuću u Srbiji, u Bubanj potoku kod Beograda. U izgradnju tog objekta investiraće se 70 miliona evra, a otvaranje je planirano na leto sledeće godine. Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je tom prilikom da "san o `Ikei` traje 25 godina i da se raduje zbog toga što se Srbija pridružuje zemljama u kojima ona već posluje".

- Ovo je dobar dan za Srbiju i velika čast što pripadamo klubu od 47 zemalja u kojima "Ikea" ima robne kuće - naveo je Vučić i dodao da više nikada ne smemo da kasnimo 25 godina. - Nadam se da će prodavnice te kompanije biti otvorene i u drugim gradovima u Srbiji, jer je važno da se ravnomerno razvijamo.

Premijer je rekao da je u zemljama u kojima "Ikea" posluje, ta kompanija simbol robe pristupačnih cena, ali i da su to uspešne i bogatije države u kojima se brine o životnom standardu građana, u kojima je ta roba pristupačna građanima različitog imovinskog stanja.

- Važno je da Srbija postane takva zemlja, gde ljudi mogu da zarađuju i da za manje novca mogu da kupe dobre proizvode - naglasio je Vučić. - "Ikea je siguran znak bolje i uspešnije budućnosti Srbije" i predstavlja jasan znak kakvom društvu pripadamo.

Premijer Vučić je rekao da je "kiša koja pada znak da će švedska kompanija dobro da zarađuje ovde" i zamolio izvođače da posao bude završen u roku. Kamen temeljac su, pored Vučića, simbolično položili i potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, gradonačelnik Siniša Mali, generalni direktor "Ikee" za jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbeke i direktor za razvoj te kompanije u ovom regionu Vladislav Lalić.

RADNA MESTA GRADONAČENIK Beograda Siniša Mali rekao je da je ova investicija švedske kompanije, na koju se godinama čekalo, primer kako se stvari mogu menjati zajedničkim radom i saradnjom, za dobrobit građana. - Otvaranje novih radnih mesta ostaće prioritet za koji ćemo se boriti - rekao je Mali i najavio da će ovog meseca u Beogradu početi realizacija projekata vrednih 350 miliona evra, koji će otvoriti 5.000 radnih mesta.
- Nema investitora koga smo duže čekali, veliki je gubitak što "Ikea" nije ranije došla u Srbiju, jer bi godišnji prihod u budžetu od te kompanije bio 15 do 20 miliona evra, što znači da je Srbija za prethodnih devet godina izgubila između 150 i 200 miliona evra - poručila je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva. - Mnogi političari i vlade pričali su o "Ikei", ali jedino je ova vlada uspela da je dovede.

Predstavnici "Ikee" poručili su da će cene artikala u novootvorenoj robnoj kući biti prilagođene kupovnoj moći lokalnog stanovništva.

- Srbija je deo plana "Ikee" još od devedesetih, a neki koji su radili u maloj "start-ap" prodavnici tada i sada rade za nas, na šta smo ponosni - rekao je Stefan Vanoverbeke, direktor kompanije "Ikea" za jugoistočnu Evropu.

On je rekao da ta kompanija širom sveta ima 375 robnih kuća u kojoj radi 172.000 radnika. U Srbiji će, kako je rekao, biti otvoreno 300 radnih mesta.

- Ulazimo u proces zapošljavanja, ali je on specifičan - rekao je Vanoverbeke. - Diplome nisu tako bitne već veštine da bi se povezali sa idejom "Ikee". Kompanija će se truditi da ponudi dobre plate radnicima u Srbiji. Investicija od 70 miliona evra samo je početak ulaganja u Srbiju.

Direktor razvoja "Ikee" za jugoistočnu Evropu Vladislav Lalić poručio je da je zadovoljan zbog ispunjenja dugogodišnjeg plana.

IZ BUBANj POTOKA U VRČIN
"IKEA" se bavi proizvodnjom ekonomičnog i moderno dizajniranog nameštaja i u Srbiji planira da izgradi ukupno pet robnih kuća, od čega dve u Beogradu, po jednu u Novom Sadu i Nišu i jednu u centralnoj Srbiji. Na auto-putu kod Beograda krajem marta počela je izgradnja naplatne stanice "Vrčin", koja će se koristiti nakon izmeštanja rampe u Bubanj Potoku, gde će se nalaziti prva robna kuća "Ikee". Naplatna rampa trebalo bi da bude izmeštena do sredine oktobra, a posao izgradnje rampe "Vrčin" vredan je 2,1 milijarde dinara.
- Imponuje nam što smo prvi prošli kroz novu proceduru dobijanja dozvola - rekao je Lalić i zahvalio nadležnim ministarstvima. - Robna kuća će, inače, ponuditi 9.500 arikala, po cenama koje će biti prilagođene kupovnoj moći stanovništva.

Za glavnog izvođača radova izabrana je austrijska kompanija "Štrabag". Prvi objekat švedske kompanije u Srbiji na više od 30.000 kvadrata nalazi se na oko 15 kilometara od centra Beograda i trebalo bi da bude završen najkasnije do leta naredne godine. Imaće i 1.500 parking mesta, restoran sa 500 mesta, "bistro", prodavnicu švedske hrane i igraonicu.

PRVO OKLAGIJA, PA DASKA

PREMIJER Vučić je rekao da prvo što će kupiti u "Ikei" će biti oklagija i daska za sečenje mesa, jer su to proizvodi koji će se proizvoditi u Ćupriji. On se nada da će se i "Simpo" polako "podizati" i nastojati da ispuni standarde švedske kompanije, a vlada će, kako je naveo, takvim kompanijama pomoći. On je pozvao Crnogorce, Bosance i Makedonce da dođu u Srbiju i kupuju u "Ikei" kada bude završena, jer će "Ikea" u prestonici Srbije svakako biti bliža nego ona u Budimpešti, gde građani u regionu mahom idu.

- Teško da će naći bolje mesto da ostave svoj novac, a mi ćemo se potruditi da otvorimo još jednu robnu kuću u Nišu, da bude bliže Skoplju, a možda i u zapadnoj Srbiji, da bude bliže BiH - rekao je Vučić.