NOVI zakon o alkoholnim pićima koji će omogućiti građanima da legalno prodaju rakiju preko registrovanih proizvođača, ali i da lakše otvore svoje destilerije, danas će se naći pred poslanicima Republike Srbije.

U našoj zemlji se godišnje proizvede oko 60 miliona litara rakije, a procene pokazuju da je 90 odsto "žestine" nastalo na crnom tržištu.

- Zakon, koji bi trebalo do kraja novembra da stupi na snagu, pre svega male proizvođače stavlja u ravnopravniji i ravnomerniji položaj nego što je to sada - priča Ivan Urošević, predsednik Grupacije proizvođača rakije "Srpska rakija". - Oni koji žele da registruju svoju proizvodnju moći će to da urade bez prevelike administracije i preteranog opremanja prostorija. Uz to, neće biti u obavezi da imaju zaposlenu stručnu osobu tokom čitave godine. Ranije su to bili ogromni nameti i mali proizvođači nisu imali interes da se registruju.

Kada je, 2009. godine, trenutno važeći zakon o alkoholnim pićima stupio na snagu, seljaci su bili primorani da napuste, bar zakonski, pečenje rakije, pa je broj registrovanih proizvođača "spao" sa 2.000 na oko 300.

- Troškovi koje imaju legalni proizvođači rakija uglavnom prevazilaze cenu proizvoda, pa im se to ne isplati - ističe Urošević. - Sada će mali proizvođači, od oko 500 litara, imati interes da se registruju, jer neće imati takve namete. Ono što je najbitnije jeste to što će oni koji ne budu želeli da imaju svoju destileriju moći određene količine rakije, koje budu imali, da prodaju registrovanim proizvođačima kao sirovinu. Oni je sada proizvode na crno i prodaju raznim ugostiteljskim objektima.

Svu odgovornost, prilikom kupovine takve "sirovine", prema novim propisima, imaće registrovani kupac. Kako kaže naš sagovornik, sistem kontrole će biti mnogo bolji, pa ćemo znati šta pijemo i šta plaćamo.

- Jedna od bitnih izmena jeste da registrovani proizvođači više neće morati da imaju stalno zaposlenog stručnjaka, već će moći da ga angažuju po potrebi - napominje Urošević. - Ranije se zahtevalo da stručnjaci imaju dve godine radnog iskustva, a sada ni to nije potrebno, pa će mladi koji završavaju prehrambenu tehnologiju moći brže da nađu posao.


HILjADE LITARA VAN PROMETA

ODELjENjE za vino, rakiju, alkoholna i bezalkoholna pića Poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, u oktobru 2015. godine, obavilo je 1.191 kontrolu. Van prometa stavljeno je 1.379, a oduzeta su i uništena 292 litra pića.Izrečeno je 144 kaznenih i 256 upravnih mera. Kako kažu u resornom ministarstvu, akcijska kontrola u ugostiteljskim objektima i na pijacama traje od 1. oktobra do 30. novembra ove godine.