ZA privatizaciju "Telekoma Srbija" zainteresovano je ukupno 16 kompanija i fondova. Toliko ih je, kako nezvanično saznajemo, poslalo svoja pisma o zainteresovanosti, odnosno neobavezujuće ponude, na adresu ovdašnje agencije za privatizaciju. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je juče da će u narednih 14 dana radna grupa Vlade Srbije analizirati sve prispele ponude za privatizaciju "Telekoma" i predložiti kvalifikovane ponuđače.

- Proces će se odvijati tako što će radna grupa Vlade komisiji, koju čine ministri, nakon 17. avgusta, predložiti kvalifikovane ponude koje će, ako se prihvate, omogućiti ulazak tih ponuđača u "Telekom" kako bi se skeniralo poslovanje te kompanije - objašnjava Ljajić. - Nakon toga, potencijalni kupci koji i dalje budu zainteresovani za preuzimanje "Telekoma" dostavljaju konkretnu ponudu. Ukoliko ponuda bude zadovoljavajuća, ulazimo u proces privatizacije "Telekoma", a ukoliko ih ne bude bilo, postupak će biti obustavljen, odnosno biće prekinuta privatizacija.

Zvanično nije obelodanjeno koje kompanije su poslale svoje ponude. Među njima su, osim investicionih fondova, nezvanično i "Dojče telekom", "Telekom Austrije", ali, i nekoliko kompanija iz Sjedinjenih Američkih Država. To je potvrdio ambasador SAD Majkl Kirbi, koji se juče sastao sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

NEMAJU PODATKE PREDSTAVNICI sindikata ističu da nemaju nikakve podatke o zainteresovanim kupcima za "Telekom" koji su dali neobavezujuće ponude. - Apsurd je da kupci, i to oni koji nemaju nikakvu obavezu, imaju više podataka od suvlasnika akcija "Telekoma" i od celokupne javnosti Srbije, a prodaje se najuspešnije preduzeće u Srbiji i regionu, koje daje pola svih dividendi Srbiji i puni 12 odsto budžeta Srbije - prokomentarisao je juče za "Novosti" Miroslav Joksimović, predsednik Sindikata "Telekoma Srbija".

- U razgovoru je konstatovano da postoje velike mogućnosti za ekonomsku saradnju dveju zemalja i da je prethodna poseta premijera Vučića SAD-u donela i veću zainteresovanost američkih kompanija za investicije na srpskom tržištu - ističe se u saopštenju Vlade Srbije i dodaje da je ambasador Kirbi naglasio da je nekoliko američkih kompanija zainteresovano za privatizaciju srpskog "Telekoma".

Inače, u javnom pozivu za prikupljanje neobavezujućih ponuda za privatizaciju "Telekoma Srbija", koji posluje na tri tržišta u regionu i ima i banku u svom vlasništvu, nije navedena procenjena vrednost kompanije. U pozivu je naznačen samo upisani novčani kapital od 17,49 milijardi dinara i nenovčani od 82,51 milijardu dinara (100 milijardi dinara ukupno). Na prošlom, neuspelom tenderu pre pet godina, država je za 51 odsto akcija "Telekoma" tražila najmanje 1,4 milijarde evra, što nijedna kompanija nije bila spremna da plati. Ceo srpski operator bio je procenjen na oko 2,2 milijarde evra. Jedini ponuđač, "Telekom Austrije", ponudio je, u produženim rokovima, 950 miliona evra u kešu, a ostatak kroz investicije, pa je tender proglašen neuspešnim.