ŽENAMA nedostaju samopouzdanje i podrška da bi započele sopstveni posao. One često nemaju uzore koji bi mogli da im pomognu i da ih podrže u teškim vremenima. Zbog toga su važni mentorski programi i udruženja žena preduzetnica, jer mogu da pomognu širenju mreže dama u biznisu. Ovo za "Novosti" kaže Maiko Nakagaki, menadžerka za globalne programe Centra za internacionalna privatna preduzeća iz Vašingtona.

Ova organizacija već dve godine pruža podršku mladim preduzetnicama u Srbiji. Nakagaki je prethodnih dana razgovarala sa ženama koje su započele biznis u našoj zemlji i sa studentkinjama koje planiraju da se otisnu u vode preduzetništva:

- Udruživanje žena je izuzetno važno zato što može da pomogne da se broj preduzetnica poveća. Veoma je važna saradnja iskusnih preduzetnica i onih koje tek započinju posao, jer im starije koleginice mogu biti treneri i dati im odlične smernice. Žene u Srbiji su veoma nezavisne i fleksibilne i već mnogo doprinose društvu. Mislim da je u njima veliki potencijal za dalji razvoj ekonomije zemlje i one bi trebalo da obrate više pažnje na mogućnosti investiranja i privatnog biznisa.

Nakagaki napominje da je potrebno da se mladi još tokom školovanja uključuju u preduzetništvo, kako bi posle završenih studija imali dovoljno znanja i iskustva da započnu posao.

- Iz iskustva sa Srpskom asocijacijom menadžera shvatila sam da je problem nezaposlenosti među mladima u Srbiji zbog toga što studenti nisu upopznati sa mogućnostima koje postoje u privatnom sektoru sve do kraja studiranja - kaže glavna menadžerka CIPE. - Često se njihova obučenost ne podudara sa zahtevima privatnog sektora. Da bi se povećala zaposlenost mladih neophodna je bolja saradnja među kompanijama, sa univerzitetima i Ministarstvom omladine kako bi se mladi lakše uključili u poslovni svet.


DAME DA BUDU LIDERI

- Misija Centra za internacionalna privatna preduzeća u Srbiji je jačanje demokratije kroz tržišno orijentisane reforme - kaže Nakagaki. - I žene i mladi imaju veliki potencijal da više doprinesu razvoju privatnog sektora u zemlji. CIPE zato podržava Udruženje posolovnih žena Srbije, jer nastoji da osnaži dame širom zemlje kao lidere u privatnom sektoru.