VLASNICI i direktori firmi čiji su računi u blokadi, neće moći za to vreme da otvaraju nova preduzeća. Preduslov za ovo je uspostavljanje registra diskvalifikovanih lica, koji Srbija dobija do kraja godine. Isto ograničenje važiće i za osobe prema kojima je sud izrekao meru ograničenja poslovanja. Pod kojim će, tačno, uslovima vlasnici i direktori firmi dobijati privremenu zabranu i biti upisani u ovaj registar, po rečima Zvonka Obradovića, direktora Agencije za privredne registre, biće propisano zakonom za čiju izradu je formirana radna grupa od više institucija.

- Vlada Srbije je u decembru verifikovala zaključak i po sporazumu sa Vladom Norveške, Agencija je dobila finansijsku podršku za uspostavljanje ovog registra - navodi Obradović. - Reč je o međunarodnim donatorskim sredstvima većim od 700.000 evra. U prvom kvartalu očekuje nas rad na zakonu, a registar bi trebalo da postane operativan tokom godine.

Zakon će, takođe, tretirati i problematiku povezanih lica, kako bi se sprečilo da upisani u registar ipak osnuje novo preduzeće.

- U Srbiji ne postoji evidencija povezanih lica, a potreban nam je registar građana u pravom smislu te reči. Ovaj posao je u domenu Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je, inače, uključeno u radnu grupu za izradu novog zakona, a APR već ima potpisan protokol sa MUP-om o razmeni informacija.

Kada je reč o najavi registrovanja ofšor firmi koje posluju u Srbiji, Obradović ističe da će APR voditi svaki registar za koji se to zakonom predvidi.

- Sa uspostavljanjem zakonodavnog okvira, ne postoje tehničke prepreke da Agencija to realizuje - ističe Obradović.

On napominje da su sva preduzeća registrovana u Srbiji domaća pravna lica.

- Njihovi osnivači mogu da budu ofšor firme - navodi direktor APR. - Osnovna odlika ofšor preduzeća jeste da ne obavlja delatnost u zemlji u kojoj je registrovano i da ne vodi poslovne knjige ili ih vodi u specifičnom formatu. Ključna stvar kod ofšor kompanija je što indentitet vlasnika nije javni, ali to ne znači da je tajni, već da se odlukom suda te države može saznati njegovo ime, što se, doduše, dešava u izuzetnim slučajevima. Mehanizam postoji, ali je očigledno da je i mnogo razvijenim zemljama teško da reše taj problem.

Obradović ističe da ni EU nema centralizovano uređen sistem registracije, što bi trebalo da se promeni za pet godina.


NOVE EVIDENCIJE

APR vodi 17 elektronskih registara. Uz najavljeni registar diskvalifikovanih lica, ove godine trebalo bi da zaživi i registar ugovora o poljoprivrednom finansiranju, takozvani predžetveni registar. U njemu će poljoprivrednici registrovati zaloge na budućem rodu, kao sredstvo obezbeđenja za dobijene državne subvencije.