SRBIJA još jedino ima energetski sektor, i to elektroenergetiku koja može presudno da utiče na privredni rast. Nema razloga da se „Elektroprivreda Srbije“ privatizuje, ali sasvim sigurno ovo preduzeće mora drugačije da posluje i funkcioniše.

Tako za „Novosti“ ističe Zorana Mihajlović, ministar energetike. Ona ponavlja da prodaje EPS neće biti, kao i da se trenutno ne vode razgovori ni o dokapitalizaciji ovog preduzeća.

- Moguće je, međutim, da se novi investicioni projekti koji se pokreću, realizuju kroz privatno-javna partnerstva i koncesije, tako što će se praviti zajedničke kompanije koje će raditi na određenoj investiciji - kaže ministarka Mihajlović.

Kako ističe ministarka, ova godina će biti u znaku investicija u energetici, jer Srbiju očekuju veliki poslovi.

- Očekuje nas realizacija projekta „Južni tok“, gasne interkonekcije Niš - Dimitrovgrad, izgradnja novog bloka u termoelektrani „Kostolac B“ - naglašava Mihajlovićeva. - U završnoj fazi su pregovori oko ulaganja u termoelektranu Štavalj i pripadajući rudnik i izgradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

Kroz model privatno-javnog partnerstva Srbija će najverovatnije graditi i „Đerdap 3“.

AKCIJE BEZ NAKNADE KADA EPS postane akcionarsko društvo, 4,8 miliona građana koji imaju pravo na besplatne akcije biće upisani u Centralni registral, kao vlasnici akcija EPS. Te akcije će biti imovina građana, ali njima neće moći da trguju. Kako tvrde brokeri reč o akcijama bez naknade, koje su građani dobijali i od NIS, Aerodroma...

U Ministarstvu energetike naglašavaju da će se EPS do kraja prvog kvartala ove godine transformisati iz Javnog preduzeća u zatvoreno akcionarsko društvo, sa državom kao jednim akcionarom.

- Takav model akcionarskog društva znači da se neće pojaviti na Berzi - kaže Bane Jorgić iz brokerske kuće „Jorgić“. - Od države će, međutim, zavisiti da li će građanima podeliti ili ne besplatne ili takozvane akcije bez naknade. Tim akcijama građani neće moći da trguju sve dok EPS ne pređe u otvoreno akcionarsko društvo.


POZIV RUDARIMA RESAVICE

Ministarka Zorana Mihajlović u ponedeljak je uputila pismeni poziv sindikatima JP PEU Resavica, da u četvrtak u 13 sati započnu pregovore o problemima koji tište rudare. Sindikati rudara razgovaraće sa ministarkom Mihajlović o statusu „Resavice“ posle usvajanja plana rada i konsolidacije, odnosno predlažu izuzimanja tog preduzeća sa spiska restrukturiranja i vraćanje u sistem EPS. (G. J.)