TRŽIŠTE cigareta u Srbiji od početka godine bilo je manje za 20 odsto nego lane, što je posledica prvenstveno rasta ilegalne trgovine duvanom. Pored šverca, takvo stanje prouzrokovano je i akciznom politikom, ali i padom standarda stanovništva, koje se u dobroj meri odreklo cigareta.

U Srbiji se, naročito od početka godine, povećao šverc duvana i cigareta, koje su jeftinije i za petinu od onih u legalnim tokovima, a država gubi milione na nenaplaćene akcize i porez na dodatu vrednost (PDV). Trenutno je kod rezanog duvana crno tržište nekoliko puta veće od legalnog, uz kontinuirani rast. I, dok je ranije pre većeg poskupljenja cigareta, svega jedan odsto ljudi kod nas koristio rezani duvan, danas kako kažu u duvanskim kompanijama, taj broj dostiže blizu 20 odsto.

Pad tržišta cigareta potvrđuju i u kompaniji „Filip Moris“, gde kažu da dalji trendovi tržišta umnogome zavise od sprovođenja mera, koje je Vlada Srbije najavila u cilju zaustavljanja šverca, koji ozbiljno ugrožava i domaću duvansku industriju i državne prihode.

- Procena štete po državne prihode do sada iznosi oko 20 milijardi dinara, odnosno 170 miliona evra - rekla je Stejsi Kenedi, direktor „Filip Moris internešenela“ za jugoistočnu Evropu. - Filip Moris“ je jedan od najvećih investitora u zemlji, sa investicijama od preko 750 miliona dolara, i jedan od najvećih poreskih obveznika, sa više od 440 miliona evra uplaćenih u budžet Srbije prošle godine. Stoga očekujemo reakciju države.

Procene Grupacije proizvođača i prerađivača duvana pri Udruženju za poljoprivredu Privredne komore Srbije su da se „trenutno u Srbiji nalazi oko 4.000 tona duvana u sivoj zoni, ili svaka četvrta ili peta cigareta“.

- To znači da se u nelegalnim kanalima nalaze ogromne količine rezanog duvana i cigareta bez akciznih markica, koje se prodaju po pijacama, preko oglasa, putem interneta - tvrde u Udruženju prerađivača duvana.

U Srbiji je akcizno opterećenje za samo tri godine poraslo više od 100 odsto, uz očekivani dalji rast. U takvim uslovima i rastuću ekonomsku krizu, došlo je do pada profitabilnosti cele industrije, ali i značajnog rasta crnog tržišta.


UVOZIMO 4.208 TONA CIGARETA

U PROŠLOJ godini Srbija je uvezla ukupno 4.208 tona cigareta u ukupnoj vrednosti od 45,9 miliona dolara - kaže Milan Kužnik, samostalni savetnik u PKS. Najviše je, gotovo polovina ukupnog uvoza, stigla iz Ruske Federacije, 2.009 tona, u vrednosti od 28,3 miliona dolara. Iz zemalja EU uvezeno je lani 225 tona cigareta u vrednosti od 3,5 miliona dolara. Najviše iz Grčke (136 tona).