NjIVAMA pod kukuruzom i sojom pad temperature, praćen sa oko deset litara kiše po kvadratnom metru, dobro je došao, da osveži biljke kojima je vrućina i suša već pretila. Stručnjaci, međutim, upozoravaju kako je ova količina kiše samo deo potreba, i da bi bilo dragoceno, da u narednom periodu bude još ovakvih padavina.

Kukuruzu, najzastupljenijoj žitarici u Srbiji, koji je ove godine zasejan na oko 1,2 miliona hektara, prema rečima Gorana Bekavca, sa Odeljenja za kukuruz, novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, kiša je stigla u pravom momentu.

- Kiša je, za kukuruz, došla baš na vreme - objašnjava Bekavac. - Palo je oko 10,5 litara, i ako bi palo još toliko u dva navrata, to bi, za kukuruz bio pravi spas. Kukuruzu, naime, u narednim danima treba najmanje 30 litara kiše, koji bi, uz ovaj pad temperature, od desetak stepeni, bili najbolje što se kukuruzu moglo dogoditi.

Stabljike kukuruza, inače, na većini njiva, izgledaju vrlo solidno, a tek na ponekima, na kojima je izostala kompletna agrotehnika, ili su ih "promašile" kiše, mogu se videti znaci nedostatka vode. Stvari, međutim, nisu tako dobre kao što na prvi pogled izgledaju.

- Ova kiša je dragocena i zbog toga što je kukuruz na samom početku vegetacije, imao vrlo mnogo padavina, pa biljke nisu razvile dubok korenov sistem - navodi Bekavac. - Kada u početku vegetacije imamo sušne i kišne periode, koren kukuruza ide i do dva metra, a sada je sigurno mnogo plići, pa, samim tim, biljkama trebaju česte kiše, koje bi do korena donele dovoljno vlage.

Situacija je, dodaje Bekavac, zahvaljujući ovoj kiši, dosta poboljšana, ali, rano je za procene konačnog roda.

- Naravno, da do berbe ima još mnogo i mnogo toga se može dogoditi - kaže Bekavac. - Ako u narednom periodu izostanu padavine, u najgorem slučaju moglo bi se dogoditi da kukuruz ne iskoristi svoje proizvodne kapacitete.