HOTEL "Ambasador", jedan od simbola Niša, osvanuo je - zakatančen! Odluku da se na određeno vreme zatvori, ovaj nekada reprezentativni ugostiteljski objekat u samom centru grada, doneo je Odbor direktora "Srbija turista", vlasništvo američkog biznismena srpskog porekla Srbe Ilića.

"Ambasador", koji je doživeo sudbinu čuvenog motela "Nais", zvanično je zatvoren zbog loših poslovnih rezultata. Petar Ilić, brat vlasnika, koji je od pre nekoliko dana novi direktor ugostiteljsko-turističko preduzeća "Srbija turist" ocenjuje da ova odluka teška, ali pravedna.

- Ovaj hotel je star pola veka i čim se negde "čačne" pokaže se da mnogo toga nije u redu - veli Ilić. - Budućnost svakog hotela su zadovoljni gosti i to bi trebalo da znaju zaposleni. Za mesec dana završiće se rekonstrukcija bivšeg hotela "Niš", koji će biti reprezent grada, a u međuvremenu tražićemo rešenje za "Ambasador".

OTKAZANO SINDIKALCI "Srbija turista" kažu da je od januara prošle godine otkazano 3.200 noćenja, a samo za period april - maj oko hiljadu. Tvrde da su saznali da je vlasnik nedavno prodao lokal u produžetku hotela "Ambasador" za oko 390.000 evra, što je skoro polovina od iznosa koji je dao za kupovinu "Srbija turista".

Bez posla je ostalo pedesetak zaposlenih u "Ambasadoru".

Zlatko Nečevski, predsednik Asocijacije samostalnih nezavisnih sindikata u ovoj firmi, kaže da sumnjaju da će vlasnik trajno da zakatanči sve objekte "Srbija turista", a da će funkncionisati samo oni objekti koje gradi.

- Zaposleni nisu primali platu poslednjih pet meseci, doprinosi nisu izmireni za pretprošlu i prošlu godinu, a nije isplaćeno ni 25 miliona dinara radnicima koji su proglašeni tehnološkim viškom - ukazuje Nečevski.

- A račun je blokiran za najmanje 20 miliona dinara.