CRNA Gora najavila je da će vratiti Srbiji sve mleko, u kojima je nivo aflatoksina veći od 0,05 mikrograma po kilogramu. U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da se to mleko neće vraćati na rafove domaćih prodavnica, iako u našoj zemlji, od prošle nedelje, propisi dozvoljavaju deset puta veću količinu aflatoksina u ovoj osnovnoj životnoj namirnici.

Iz Srbije je, prema tvrdnjama direktora crnogorske Uprave za inspekcijske poslove, uvezeno 600 tona mleka, a očekuje da će biti vraćeno između 400 i 500 tona, pošto su analize u centru za ekotoksikološka ispitivanja pokazale da količina aflatoksina u njemu prelazi dozvoljene propise.

- Sada treba da se srede papiri, jer postoji procedura kada se proizvodi vraćaju iz naše države - objašnjavava Popović. - U ovom slučaju odrađen je carinski postupak, a mleko samo treba da se vrati isporučiocima. Mi smo već poslali dopis srpskoj veterinarskoj upravi, sa obrazloženjem šta je sve neophodno da bi uvoznik vratio robu iz Crne Gore.

Vraćeno mleko, ipak, kako tvrdi Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede naše zemlje, neće biti ponuđeno domaćim potrošačima, već će i ono biti uništeno.

- Mada je kod nas dozvoljena granica aflatoksina u mleku sada 0,5 mikrograma po kilogramu, sve mleko koje se vrati iz Crne Gore, ali i svih ostalih zemalja, zbog ovog toksina neće biti vraćeno u prodavnice - tvrdi Golubović. - Ti proizvodi biće prosleđeni mlekarama u Subotici i Zaječaru, gde će se prema standardnoj proceduri uništiti.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević najavio je u četvrtak da će pravilnik o dozvoljenom nivou aflatoksina u mleku biti usklađen sa standardima EU u što kraćem roku. Prema njegovim rečima, procedura podrazumeva prilagođavanje još nekoliko pravnih akata, koji se odnose na bezbednost hrane, kako bi se izbegla situacija, da su propisi međusobno kontradiktorni.

Mleko je u četvrtak "otvorilo" i prolećno zasedanje Skupštine Srbije. I ovog puta različiti stavovi opozicije i vladajuće koalicije. Dok vlast smatra da je problem sa mlekom ispolitizovan, u opoziciji tvrde da ovde nema politike.


SMENJENI

VLADA Srbije je na sednici održanoj u četvrtak smenila dva službenika Ministarstva poljoprivrede zbog nepreduzimanja odgovarajućih mera u vezi sa kukuruzom i mlekom zaraženim aflatoksinom.

Reč je o direktorima Uprave za zaštitu bilja i Uprave za veterinu - Janu Boćanskom i Ivanu Soču. Opširnije o ovoj odluci čitajte OVDE