EKONOMSKA šteta zbog afere sa mlekom, mada joj se još ne nazire kraj, već se meri milionima evra. Najviše će, slažu se svi, stradati mali proizvođači. Svi oni poljoprivrednici čije su farme privremeno zatvorene, od države će dobiti 300 kilograma zdravog kukuruza po grlu, a prerađivačima je naloženo da nastave otkup sirovog mleka, bez obzira na to da li je zaraženo toksinom, ili ne. Druge, eventualne finansijske pomoći od države zasad nema.

Ministarstvo poljoprivrede, pre dva dana, počelo je sa podelom zdravog kukuruza iz Robnih rezervi farmama u čijoj je stočnoj hrani, ili mleku pronađena veća količina aflatoksina. Međutim, ni tu stvari nisu bez problema, jer je od 50.000 tona kontrolisanog kukuruza iz Republičkih robnih rezervi, koje je država otkupila, čak trećina, odnosno 31 odsto, takođe, zaraženo aflatoksinom. Nema, međutim, mesta za paniku, tvrde u Robnim rezervama, jer su tačno označene i izdvojene "ćelije" u silosima, gde je pronađeno zaraženo žito.

- Kukuruz sa povišenim nivoom toksina neće se do daljeg isporučivati, dok ne bude tretiran određenim preparatima, kako bi se taj otrov uništio - kaže za "Novosti" Goran Tasić, direktor Robnih rezervi. - A, ono što je najvažnije, farmama sa kojih je zabranjen promet mleka zbog povišenog prisustva aflatoskina, ipsoručuje se zdravo žito. U dogovoru sa Ministarstvom poljoprivrede isporučuje se po 300 kilograma zdravog, ispravnog kukuruza po grlu stoke.

Direktor Robnih rezervi ističe i da za takve isporuke kukuruza poseduju i sertifikate od ovlašćene kontrolne kuće, u ovom slučaju Instituta za tehnologiju i higijenu mesa, pa tako proizvođači, prerađivači i potrošači ne treba da strahuju.

Osim podele kukuruza, Ministarstvo poljoprivrede nije, međutim, predvidelo finansijsku pomoć za ugrožene farmere za gubitke, koje je izazvao prekid proizvodnje. Prema rečima Dejana Krnjajića, državnog sekretara u ovom ministarstvu, već nakon nekoliko dana upotrebe zdravog žita, sve će biti u redu i sa stočnom hranom i sa mlekom, pa tako proizvođači neće pretrpeti preveliku štetu.

- Većina mlekara obavezala se da će nastaviti da otkupljuje sirovo mleko od proizvođača, bez obzira na količinu aflatoksina u njemu - kaže Krnjajić. - Na taj način sprečeni su dramatični gubici, pa tako nema potrebe da im i država finansijski nadoknađuje štetu.


REZULTATI ANALIZE IZ HOLANDSKE LABORATORIJE

MINISTARSTVO: MLEKO BEZBEDNO

Rezultati analize mleka iz Srbije koje su urađene u holandskoj laboratoriji pokazuju da nijedan uzorak ne sadrži aflatoksin M1 u vrednosti većoj od dozvoljene u Srbiji, saopštilo je u sredu Ministarstvo poljoprivrede.

Prema istim podacima, 15 uzoraka, odnosno 31,25 odsto, ne sadrži aflatoksin M1 u vrednosti većoj od dozvoljene u EU.

U Evropi dozvoljeni nivo aflatoksina M1 iznosi 0,05 mikrograma po kilogramu, dok je u našoj zemlji dozvoljen maksimum od 0,5 mikrograma. Ministarstvo poljoprivrede primilo je iz laboratorije RIKILT Vageningen u Holandiji, jedine referentne u Evropskoj uniji, izveštaj o prisustvu aflatoksina M1 u 48 uzoraka mleka, koje je po nalogu inspekcije povučeno sa rafova prodavnica u Srbiji 19. februara 2013. godine. Proizvodne serije mleka za koje je ovom analizom utvrđeno da odgovaraju standardima EU biće vraćene u prodaju dok će ostale biti uništene u skladu sa zakonom, ističu u Ministarstvu.