SRBIJA će za nekoliko dana vratiti standarde dozvoljene doze aflatoksina u mleku na 0,05 mikrograma po kilogramu, rekao je u utorak Goran Knežević, ministar poljoprivrede. Svi proizvodi koji ne budu zadovoljavali ove propise, prema njegovim rečima, biće uništeni, a rezultati superanaliza iz holandske laboratorije biće poznati u sredu. Ipak, prvi nezvanični rezultati pokazuju da je određeni broj uzoraka prešao "crtu" evropskog standarda.

Srpski ministar poljoprivrede sastao se u utorak sa svojim kolegama iz regiona, kako bi rešili problem sa mlekom, sa kojim se, ovih dana, svi suočavaju. Naša država jedina je rešila da promeni standarde i podigne gornju granicu za aflatoksin u mleku na 0,5 mikrograma po kilogramu.

- Prošlonedeljna odluka o povećanju dozvoljenog nivoa toksina bila je iznuđena mera, sa ciljem spasavanja malih farmera i onih koji se bave proizvodnjom mleka - rekao je Knežević.

- U narednom periodu radićemo na usklađivanju pravilnika o stočnoj hrani i o mleku. Zbog njihovog nepodudaranja, proizvođači su došli u situaciju da stoka jede ispravnu hranu, a da sirovo mleko ne zadovoljava propisane standarde.

Ipak, mleko će se u Srbiji prosipati, jer prema prvim nezvaničnim rezultatima superanalize iz Holandije, određeni broj uzoraka ne zadovoljava standarde.

- Od referentne laboratorije iz Holandije sam dobio mejl da neki proizvodi u sebi sadrže količine aflatoksina preko 0,05 mikrograma po kilogramu - rekao je za "Novosti" Dejan Krnjajić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

SUMNJIVO I NA RAFOVIMA NAJNOVIJI podaci Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu govore da četiri uzorka mleka, uzeta sa rafova posle povlačenja spornih proizvoda iz prometa, imaju sadržaj aflatoksina veći od 0,5 mikrograma po kilogramu. Ovaj sekretarijat naručio je 20. februara kontrolu mleka koje se nalazi u maloprodajnim objektima na teritoriji AP Vojvodine. U njihovom saopštenju se precizira da su u svih 19 uzoraka, koji su poslati na analizu u nemačku laboratoriju "Muva Kempten" vrednosti aflatoksina prešle dozvoljeni evropski maksimum.

- U ovom trenutku ne znam o kojim se uzorcima tačno radi, već samo da su neki nalazi pozitivni. Precizni rezultati biće poznati u sredu, jer ova ustanova pre slanja dva puta testira sve proizvode.

Da je mleko nekima zaista "prekipelo" potvrđuje i najava potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da će zbog ove afere, određeni kadrovi iz Ministarstva poljoprivrede biti smenjeni. Prema njegovim rečima, sledi smena direktora Uprave za zaštitu bilja i Uprave za veterinu, kao i načelnika Odseka za zdravlje i biljni karantin i Odeljenja fitosanitarne inspekcije za bezbednost hrane te uprave.

- Niko u Ministarstvu poljoprivrede nije učinio nešto što nije u skladu sa zakonom, ali će mere biti preduzete zbog nečinjenja - istakao je ministar Knežević. - Biće odgovorni oni što nisu na vreme preduzeli preventivne korake i zbog toga što nismo na vreme upozoreni.


KUKURUZ STIŽE NA FARME

Pored besplatnog kukuruza, zeolita i otkupa sveg sirovog mleka, farmerima će biti isplaćene premije za sve predato mleko, bez obzira na sadržaj aflatoksina - kaže državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović. Prema njegovim rečima, sve farme koje su po rešenju republičkih veterinarskih inspektora zatvorene zbog sumnje na aflatoksin u hrani za životinje i kukuruzu, dobiće 300 kilograma besplatnog kukuruza iz Republičke direkcije za robne rezerve po stočnom grlu i odgovarajuću količinu zeolita.

- Distribucija je već krenula - rekao je Golubović. - Pored toga, dali smo uputstvo mlekarama da vrše prijem mleka bez obzira na nivo kvaliteta, koji sada u 99 odsto slučajeva odgovara standardima.