MLEKO je svima "prekipelo". Zbunjeni i uplašeni zbog povećanog prisustva toksina u ovoj namirnici, potrošači ističu da je odluka o vraćanju starih granica ishitrena i da nikome ne ide u korist. Mlekari i farmeri, s druge strane, tvrde da je stari pravilnik jedino moguće rešenje koje će ublažiti milionske štete.

Na skupu u petak u Privrednoj komori Srbije stručnjaci se slažu da je mleko u Srbiji zdravo i bezbedno za upotrebu, i nije bilo potrebno podizati toliku prašinu oko prisustva aflatoksina. Ističu da će najveću štetu od čitave afere pretrpeti domaći proizvođači stočne hrane, mleka i mlečnih proizvoda.

- Glavni problem je što pravilnici o hrani za životinje i o mleku i mlečnim proizvodima nisu usaglašeni - rekao je Željko Brozović, sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS. Ne postoji ni referentna nacionalna laboratorija u Srbiji. Prema prvim procenama, mesečna šteta zbog situacije sa aflatoksinom iznosi 50 miliona evra.

Prema rečima Slobodana Petrovića, generalnog direktora "Imleka", izmena pravilnika o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku je ispravna i jedino je moguće rešenje u ovom trenutku.

- Nije jedini put, i nije da samo Srbija vraća neke svoje propise na prethodne granice - rekao je Petrović. - Pravilnik nije promenjen zbog "Imleka", već zato što dva propisa nisu usklađena.

Proizvođači su tako dovedeni u nemoguću situaciju. Grube procene pokazuju da će "Imlek" i "Subotička mlekara" imati gubitak od 10 miliona evra. Vraćanje starih granica sigurno neće uticati na izvoz mleka iz Srbije, jer će se proizvođači truditi da nivo aflatoksina bude i ispod 0,05 mikrograma po kilogramu. Prošlog vikenda zabeležen je pad prodaje "Imlekovih" proizvoda od 50 odsto, ali naša mlekara ni u jednom trenutku nije prekinula otkup mleka od farmera.

Udruženja potrošača, međutim, kritikuju najnoviju odluku Ministarstva poljoprivrede. Kažu, javnost je morala od prvog dana da bude detaljno obaveštena o svemu što se dešava sa mlekom.

- Iznenađen sam odlukom Vlade Srbije, mislim da je ona ishitrena, iznuđena i nije zasnovana na realnim potrebama i interesima Srbije - tvrdi Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača. - Nedopustivo je što nije objavljena kompletna lista spornog mleka, kako bi potrošači videli kod kojih je to tačno proizvođača bilo "viškova" otrova. Na taj način Vlada štiti loše i neodgovorne proizvođače, a oni koji rade ispravno biće uništeni, mada su značajna sredstva uložili u kvalitet svojih proizvoda.

I Edina Popov, predsednik UO Asocijacije potrošača Srbije uvođenje "novih", starih standarda u mlečnoj industriji smatra lošim potezom države. Za Srbiju je to znak da nije spremna i sposobna da ispunjava evropske propise, ukazuje Popova i dodaje da taj problem ne sme biti prebačen u političke sukobe.

NESTAŠICE U CRNOJ GORI? Petar Ivanović, ministar poljoprivrede saopštio je u petak da Crna Gora ne obustavlja uvoz mleka iz Srbije, ali da insistira na poštovanju domaćih zakona. - Mleko koje bude imalo veće učešće aflatoksina od onog propisanog našim zakonom neće ući u Crnu Goru - poručio je ministar Ivanović. U Uniji poljoprivrednih proizvođača kažu da se u crnogorskim mlekarama dnevno proizvede 60.000 litara mleka, a da se uvozi još 80.000 litara, što znači da bi mogao da se pojavi deficit. (B. R.)

DOZA AFLATOKSINA 0,12 MIKROGRAMA

NA RAFOVIMA u prodavnicama i posle povlačenja mleka zagađenog aflatoksinima, ostalo je mleko koje je imalo ovaj toksin u većoj koncentraciji iznad tada dozvoljenih - istakao je u petak Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju, predstavljajući rezultate analiza uzoraka mleka u dve referentne laboratorije u Nemačkoj. Bugarski je objasnio da je na analize u laboratorije MUVA Kempten iz Bavarske i "Milkprufring" iz Baden Virtemberga, poslato 25 uzoraka mleka, od kojih je 16 uzeto 25. februara.

- U obe laboratorije poslati su takozvani slepi uzorci mleka uzeti 20. i 25. februara - precizirao je Bugarski. - Rezultati iz nemačkih laboratorija, rađeni po ELISA metodi, ukazuju da je koncentracija aflatoksina M1 povišena u odnosu na standarde koji su važeći u Evropskoj uniji, odnosno, u uzorcima je pronađeno od 0,10 do 0,12 mikrograma aflatoksina po kilogramu.

Vlada Vojvodine, dodao je Bugarski, smatra da rešenje problema treba tražiti u radu sa poljoprivrednicima i pomagati im da ostvare evropski standard u kvalitetu mleka. (N. S.)

U BUGARSKOJ STANDARDI EU

AMBASADA Bugarske u Beogradu demantovala je u petak informaciju objavljenu u srpskim medijima da je, prema bugarskim standardima, dozvoljena količina aflatoksina u mleku 0,5 mikrograma po kilogramu. U skladu sa tom regulativom EU, dopustiva količina aflatoksina u mleku na bugarskom tržištu je 0,05 mikrograma po kilogramu mleka, navode iz bugarske ambasade.