GRANICA aflatoksina u mleku u Srbiji je kao i pre dve godine - 0,5 mikrograma po kilogramu. Vlada Srbije odlučila je da vrati stari pravilnik o prisustvu ovog toksina u mleku i mlečnim proizvodima i da na taj način reši problem sa kojim se ovih dana suočavamo, rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare Goran Knežević, ministar poljoprivrede.

Kako je naglasio, mišljenje svih nadležnih ustanova - od Ministarstva zdravlja, VMA i Instituta Batut, je da nema štetnih posledica po zdravlje, ako je u gornja granica aflatoksina 0,5 mikrograma.

- Te količine ne mogu negativno da utiču na zdravlje ljudi, a omogućiće izvoz mleka u dve trećine sveta - izjavio je Goran Knežević, ministar poljoprivrede.

- Donošenje novog pravilnika o dozvoljenom prisustvu aflatoksina u mleku nije nikada ni bila obaveza Srbije, već puko prepisivanje propisa EU. Uostalom, standard koji propisuje količine - deset puta veći od sadašnjeg u našoj zemlji, imaju mnoge države - Rusija, Brazil, SAD, Argentina, Indija, ali i Bugarska, koja je članica EU.

Prema njegovim rečima, pre dve godine, nadležne institucije su promenile pravilnik o prisustvu aflatoksina u mleku, ali ne i u kukuruzu. Zato sada, tvrdi Knežević, Srbija trpi ogromnu štetu, a na gubitku su svi - potrošači, proizvođači, prerađivači, ali i država.

UGROŽEN IZVOZ Odluka Vlade Srbije da ponovo "podigne" gornju granicu aflatoksina u mleku na 0,5 mikrograma po kilogramu nije nimalo dobra i ne približava nas evropskim standardima, tvrdi Miladin Ševarlić, profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.
- To će smanjiti izvozni potencijal industrije mleka, jer može doći do eliminacije srpskih proizvoda sa tržišta regiona - kaže Ševarlić.
- Naročito, ukoliko bude konkurencije mleka iz EU, koje će stići sa standardima koje Srbija napušta.

Koliki je nivo ove materije u domaćem mleku, bez obzira kojim se pravilnikom ocenjuje, i dalje je nepoznato. Rezultati iz holandske laboratorije još nisu stigli.

- Ponavljam da je mleko koje se nalazi na rafovima u Srbiji potpuno bezbedno i ispravno za upotrebu - tvrdi Knežević. - Ono koje je sumnjivo, povučeno je iz prodaje, ako se dokaže da je neispravno, biće uništeno.

Veterinarska inspekcija, inače je donela rešenja o zabrani proizvodnje sirovog mleka na 73 farme, koje imaju 1.382 stočna grla. Van prometa je stavljeno 48 proizvodnih serija mleka. Ministar poljoprivrede je istakao i da je inspekcija u prethodnih desetak dana imala ukupno 1.180 provera uzoraka na otkupnim linijama mleka, fabrikama stočne hrane, farmama, gazdinstvima, kao i objektima koji se bave prometom na malo.

Skoro tri četvrtine građana Srbije, odnosno 71 odsto, veruje da je mleko koje piju ispravno, a tek svaki peti smatra da ne pije zdravo mleko, pokazalo je istraživanje "Ipsos stratedžik marketinga". Tri četvrtine ispitanih veruje da je cela priča sa mlekom politički motivisana i da nije u pitanju briga za građane, a 18 odsto da se sve dešava zbog zdravlja ljudi.


VRAĆAJU IZ CRNE GORE

U Crnoj Gori 90 odsto ispitanih linija mleka srpskih proizvođača bilo je nebezbedno.

- Od svih ispitanih linija mleka koje se prodavalo u crnogorskim radnjama, većina nije bila bezbedna za upotrebu, rezultat je ispitivanja u Centru za ekotoksikološka istraživanja. Sve nebezbedne serije povučeni su iz radnji, uskladištene i biće vraćene proizvođačima, a mleko koje se nalazi u prodavnicama, poručili su iz Ministarstva, bezbedno je za upotrebu.

Iz prodaje je povučena i sva stočna hrana koja nije bezbedna, dok je na sajtu Ministarstva poljoprivrede objavljen spisak hrane za stoku koja se može koristiti.